Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Υποψήφιος ετών 29


Μόλις στα 29 του χρόνια ο Χαράλαμπος Ξεφτέρης είναι ένας από τους νεότερους υποψήφιους των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Υποψήφιος με το Ποτάμι στη Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, συστήνεται στο εκλογικό σώμα μέσα από το «Θέρμης Νέα».

Έχοντας πολιτικές ανησυχίες αλλά χωρίς να είστε κομματικά ενταγμένος, επιλέξατε πριν μερικούς μήνες το Ποτάμι. Τι σας έκανε να συμπορευθείτε με το Ποτάμι;
Οι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, μπορούν να γίνουν μόνο από έναν πολιτικό φορέα χωρίς κομματικά βαρίδια. Η επιβίωση του παλιού κομματικού συστήματος εξαρτάται και βασίζεται στις πελατειακές σχέσεις. Οι αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από ένα νέο πολιτικό φορέα χωρίς δεσμεύσεις με το παρελθόν.   Η κατάσταση που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα του ότι πάντοτε προτεραιότητα των πολιτικών μας ήταν μόνο να τακτοποιήσει τους «ημέτερους».

Μόλις στα 29 σας χρόνια τι φιλοδοξείτε να πετύχετε μέσα από την εμπλοκή σας στην πολιτική και μέσα από μία διαδικασία εθνικών εκλογών;
Το πρώτο μου κίνητρο είναι να δείξω σε νέους ανθρώπους ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική δεν χρειάζεται να είναι ούτε πλούσιοι, ούτε από κάποιο πολιτικό τζάκι. Οι αλλαγές μπορούν και πρέπει να έρθουν από νέους ανθρώπους γιατί αφενός το σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει τον εαυτό του και αφετέρου γιατί τα κίνητρα μας είναι ξεκάθαρα. Οι φίλοι και τα αδέλφια μας είναι στο εξωτερικό γιατί τόσα χρόνια λειτουργούσαμε σε ένα περιβάλλον αναξιοκρατίας και γνωριμιών.  Καλώ λοιπόν όλα τα νέα παιδιά να συμμετέχουν στις εκλογές και να μην διστάσουν να μπουν και οι ίδιοι στην πολιτική, γιατί εμείς «πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να έρθει» . Όπως είχε πει και ένας φίλος μετά το Συνέδριό μας στο Λαύριο, το ΠΟΤΑΜΙ δεν μας ζητά απλά να γίνουμε ενεργοί πολίτες, μας ζητά να γίνουμε ενεργοί πολιτικοί.    

Θα συμμετάσχει το Ποτάμι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας και προς ποια κατεύθυνση; Του ΣΥΡΙΖΑ ή της Ν.Δ.;
Αυτές τις απαντήσεις τις δίνει η κάλπη. Ποιος θα είναι πρώτο κόμμα; Τι ποσοστό θα έχει; Τι ποσοστό θα έχει το Ποτάμι; Η χώρα πάντως δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη. Και ένα ισχυρό Ποτάμι θα είναι εγγύηση ότι η χώρα θα κυβερνηθεί όχι με τους παλιούς γνωστούς τρόπους αλλά με ριζικά διαφορετικό τρόπο. Το ΠΟΤΑΜΙ θα είναι η τρίτη δύναμη, αλλά δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει ο κόσμος να του δώσει το «μπόι» εκείνο που θα τον κάνει ρυθμιστή. Έτσι μόνο θα μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο.  Δεν θέλουμε να μπούμε στην βουλή για να βολευτούμε στην «ευκολία» της αντιπολίτευσης. Το ΠΟΤΑΜΙ έχει συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, στην βάση του οποίου θα γίνουν συζητήσεις, όχι για υπουργεία αλλά για το σύνολο του κυβερνητικού έργου και της κυβερνητικής κατεύθυνσης. Όποιος θέλει να στηρίξει ΝΔ ας ψηφίσει ΝΔ, όποιος θέλει να στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ ας ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε ανάχωμα του ενός ή του άλλου. Είμαστε ανάχωμα απέναντι και στους δύο, γιατί αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος - ενός παλιού κάλπικου νομίσματος. Δεν είμαστε τσόντα κανενός είμαστε εδώ για να φύγουν αυτοί.  Αν ψηφίσεις Ποτάμι δεν χρειάζεται να κάνεις εκπτώσεις: Π.χ. κάποιοι λένε η ΝΔ τα έκανε μαντάρα, αλλά φέρνει σταθερότητα - άλλοι λένε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι άσχετοι και επικίνδυνοι, αλλά φέρνουν αλλαγή. Ε, τώρα υπάρχει το Ποτάμι που φέρνει και σταθερότητα και αλλαγή. Όσο μεγαλύτερο είναι το Ποτάμι τόσο ηχηρότερο θα είναι το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τόσο μεγαλύτερη η σταθερότητα. Τόσο μεγαλύτερη η αλλαγή.

Κατηγορείται το Ποτάμι τις τελευταίες ημέρες ότι εντάσσει στους κόλπους του στελέχη, που έχουν κάποιο κομματικό παρελθόν. Ο αντίλογος ποιος είναι;
Από την αρχή μιλήσαμε για συνομωσία του καλού. Μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Όσοι έρχονται στο ποτάμι δέχονται τις αξίες το καταστατικό και κυρίως την φιλοσοφία μας. Το ποτάμι είναι ένας πολιτικός φορέας ανοιχτός στο νέο από όπου και αν προέρχεται. Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό προχωρήσαμε  σε συνεργασίες  τόσο από την μία κατεύθυνση όσο και από την άλλη. Αναφέρομαι στους μεταρρυθμιστές και την Δράση.  Θεωρώ ότι τέτοιες συνεργασίες χρειάζεται και ο τόπος αλλά και πιο συγκεκραμένα το πολιτικό σκηνικό.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Ποταμιού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Αυτό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά είναι σκάνδαλο. Χιλιάδες μικροεπενδυτές που δώσανε τις οικονομίες μιας ζωής βλέπουν τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει με το κράτος να αλλάζουν. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να πούμε ότι στην αρχή οι επιδοτήσεις ήτανε από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, όμως το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι για άλλη μια φορά το υπουργείο ολιγώρησε και αντί να μειώνεται η τιμή συχνότερα και ελεγχόμενα μειώθηκε δύο φορές περίπου 50%. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε  σε συνδυασμό με την μονομερή  τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων με αποτέλεσμα την καταστροφή της αγοράς των φωτοβολταϊκών.  Εμείς στο ΠΟΤΑΜΙ πιστεύουμε ότι πρέπει σε συνδυασμό  με την ευρωπαϊκή ένωση να χαράξουμε την πολιτική των ΑΠΕ με γνώμονα οικονομικό και περιβαλλοντικό.  Το παράδειγμα των ΑΠΕ είναι για μένα το χαρακτηριστικό παράδειγμα για την παντελή απουσία στρατηγικού σχεδιασμού εκ μέρους των κυβερνόντων. Εάν υπήρχε σχέδιο και μειωνόταν για παράδειγμα η τιμή της επιδότησης σιγά σιγά, ούτε ο ΛΑΓΗΕ θα είχε έλλειμμα, ούτε οι επενδυτές θα τρέχανε να κρυφτούν, ούτε μια ολόκληρη αγορά θα έσβηνε τόσο άδοξα σε ένα τόσο ηλιόλουστο μέρος.   

Επειδή έχετε ασχοληθεί με τις αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, είναι αυτοί τομείς στους οποίους πρέπει να στηριχτεί η ελληνική οικονομία για να κάνει την επανεκκίνησή της;
Ξεκάθαρα ναι. Δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος ούτε η τεχνογνωσία να γίνουμε μια βιομηχανική χώρα. Αυτό το τρένο το έχουμε από καιρό χαμένο. Από την άλλη μεριά πάντοτε η γη μας ήτανε εκεί για εμάς. Έχουμε και την τεχνογνωσία και το κατάλληλο περιβάλλον για να το κάνουμε. Απαιτείται όμως συγκεκριμένος πολιτικός σχεδιασμός, έτσι ώστε να  κατευθυνθούμε προς το μεταποιημένο προϊόν και την ποιότητα του τελικού προϊόντος και όχι την ποσότητα και την χύμα πώληση.

2 σχόλια:

  1. στηρίζουμε κάτι τέτοιυς ανθρώπους γιατί τους έχει αναγκη αυτή η άρρωστη κοινωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Χαράλαμπος είναι νέος στη σκέψη και την κουλτούρα όχι μόνο ημερολογιακά. έχει πολύ καλή ενέργεια μέσα του. Είναι απ τους ανθρώπους που μπορούν και θέλουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή