Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Αντίδραση του δήμου Θέρμης για την ΠΝΠ


Με ψήφισμά του ο δήμος Θέρμης εκφράζει την αντίδρασή του για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Κλειστές θα παραμείνουν υπηρεσίες του δήμου σήμερα από τις 12:00 ως τις 15:00.

Με αυτό το ψήφισμα, που πέρασε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμος Θέρμης ζητά την απόσυρση της ΠΝΠ. Απόντες από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν οι Μαρία Ακριτίδου, Σταύρος Κουγιουμτζίδης, Λήδρα-Αναστασία Τσουκαλά, Σωκράτης Φάμελλος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Απόστολος Πράτανος, Γιάννης Ιωσηφίδης, Χρήστος Σαραφιανός, Ευγενία Αγοραστούδη, Όλγα Χρυσοστομίδου - Σαμαρά και Μοσχόπουλος Μοσχόπουλος απείχαν της ψηφοφορίας θεωρώντας βεβιασμένη την άμεση κατάθεση ψηφίσματος πριν λάβουν γνώση του συνόλου των όσων έχουν συμβεί και της ίδιας της ΠΝΠ και ζήτησαν να τεθεί θέμα στο επόμενο Δ.Σ. Πρόκειται για τους δημοτικούς συμβούλους της Παρέμβασης Πολιτών Δήμου Θέρμης, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση του δήμου Θέρμης 
Ως «απαράδεκτη μεθόδευση που πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» χαρακτηρίζει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης και ζητά την άμεση απόσυρση της.
Επιπλέον, το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει «πρωτοβουλία για να ξεκινήσει ειλικρινής διάλογος ώστε να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Όπως τονίζεται στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο «μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, δεν θα εφαρμόσει όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του». Συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ/ΠΚΜ, ο Δήμος Θέρμης, αύριο Παρασκευή 24/4 θα παραμείνει συμβολικά κλειστός από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι με εξαίρεση τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης Δημοκρατική Ενότητα, της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής ενώ απείχαν της ψηφοφορίας οι σύμβουλοι της Παρέμβασης Πολιτών θεωρώντας βεβιασμένη την άμεση κατάθεση ψηφίσματος πριν λάβουν γνώση του συνόλου των όσων έχουν συμβεί και της ίδιας της ΠΝΠ, και ζήτησαν να τεθεί θέμα στο επόμενο Δ.Σ.
«Κατακριτέα και αντισυνταγματική τόσο για την αναδρομική ισχύ της όσο και για το ότι καταργεί το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος εξηγώντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου είναι αυτά που ο δήμος έχει ανάγκη και χρησιμοποιεί για κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας των δημοτών..
Τόνισε, επίσης ότι κανείς δε φανταζόταν πως ελληνική κυβέρνηση θα τολμούσε να πάρει τα διαθέσιμα, με τα οποία κινούνται οι δήμοι, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ιδιαίτερα η συγκεκριμένη κυβέρνηση που είχε καταγγείλει επανειλημμένως τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αφαίμαξαν τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με άλλες παρόμοιες Πράξεις.
Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανοίξει διάλογο με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ και για εθνικούς λόγους να ζητήσει την βοήθεια της Τ.Α., η οποία θα είχε ανταποκριθεί. Όπως τόνισε «όλοι θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση για την χώρα μας και γι’ αυτό το λόγο δεν διαμαρτυρηθήκαμε για την παρακράτηση του 20% από τα παρακρατηθέντα από τις αρχές της χρονιάς, για την παρακράτηση του 4%, του 5% και του 1% από τους ΚΑΠ για την εξυγίανση των Δήμων υπό χρεοκοπία εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και τη χρηματοδότηση των έργων του Θησέα που έχουν διακοπεί» Κλείνοντας, είπε ότι «σε άλλες χώρες πχ. Γερμανία, Σουηδία, Πορτογαλία έχει γίνει ανάλογη μεταφορά αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, με συγκεκριμένες αποδόσεις και μετά από διάλογο και συμφωνία με την Αυτοδιοίκηση».
 Επίσης, αύριο, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι των ΠΕΔ και δήμαρχοι από όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος θα συγκεντρωθούν στη βουλή προκειμένου να επιδώσουν στο Προεδρείο της και τους Πολιτικούς Αρχηγούς των κομμάτων το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και υπόμνημα με τις θέσεις της Τ.Α. ενόψει της ψήφισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Σήμερα Πέμπτη επιτροπή της ΠΕΔ/ΚΜ θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής όπου η ΚΕΔΕ θα παρουσιάσει τις θέσεις της σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το ψήφισμα
Αναλυτικά το ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θέρμης έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης
1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
3. Μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , δεν θα εφαρμόσει όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του, καθώς και η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη λειτουργία του.
4. Θα συμμετάσχει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό του Δήμου, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
5. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
6. Αναλαμβάνει σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου