Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

«Καμπανάκι» της Παρέμβασης Πολιτών για τις σχολικές μεταφορές


Επί του «καυτού» θέματος των σχολικών μεταφορών, που δεν έχει επιλυθεί μερικές ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά, τοποθετήθηκε η «Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης».

Στην ανακοίνωσή της εκφράζεται η δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι στη συνάντηση δημάρχου με προεδρεία συλλόγων γονέων και κηδεμόνων το περασμένο Σάββατο, δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι και των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων.

Δημοσιεύεται επίσης  η επιστολή του επικεφαλής της «Παρέμβασης Πολιτών», Σωκράτη Φάμελλου, στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με επιστολή του στο Δήμαρχο και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο Επικεφαλής της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε τη συζήτηση του θέματος των λεωφορείων μετακίνησης των μαθητών του Δήμου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Αυγούστου. Αφορμή αποτέλεσε η συνάντηση του Δημάρχου με εκπροσώπους των Γονέων και των Σχολείων χωρίς τη συμμετοχή των Δημοτικών Παρατάξεων στις 23/8.

Δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των σχολείων τίποτα δεν προδικάζει την επίλυση του προβλήματος, αντίθετα πυκνώνουν οι αρνητικές ειδήσεις για το θέμα των λεωφορείων για τα σχολεία του Δήμου.
Για το λόγο αυτό η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επανέφερε το θέμα, που με πρότασή της είχε αποτελέσει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με ανακοίνωσή μας στις 29 Ιουλίου είχαμε επισημάνει ότι δεν είναι αρκετή μια διαμαρτυρία που δεν έμαθε σχεδόν κανείς. Πρέπει να δημιουργηθεί πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και την Περιφέρεια ώστε να λύσουν το πρόβλημα. Η αδράνεια θα μας εξαναγκάσει να ξεκινήσουμε για τέταρτη χρονιά με κλειστά σχολεία και να αρχίσουμε κινητοποιήσεις κατόπιν εορτής και με απώλεια μαθημάτων.

Στη συνεδρίαση της 25ης Αυγούστου η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επανέλαβε την ανάγκη να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και να οργανωθούν άμεσα παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις. Πρότεινε μάλιστα κοινή συνέντευξη τύπου και παράσταση στον Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου και την Ένωση Γονέων Θέρμης μέχρι την Παρασκευή 29/8.

Όλες οι συναντήσεις των συναρμοδίων μέχρι σήμερα (Υπουργού, Περιφερειάρχη και Δημάρχων) δεν έχουν φέρει κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Το θέμα πρέπει να λυθεί πριν την έναρξη των μαθημάτων και χωρίς να χαθεί καμία σχολική ώρα αλλά και χωρίς να αποκλειστεί από τη μάθηση κανένα παιδί λόγω έλλειψης μεταφορών.

Παρότι ο δήμαρχος δεν δέχτηκε να παρθεί νέα απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης, διαπιστώνουμε ότι ενόψει του αδιεξόδου διοργανώνεται Συνέντευξη Τύπου από την ΠΕΔ ΚΜ την Παρασκευή 29/8. Θεωρούμε ότι το αρμόδιο όργανο των Δήμων οφείλει να καταθέσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την επίλυση του προβλήματος πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του αιτήματος της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ :

‘Αγαπητοί συνάδελφοι,
όπως προκύπτει από δελτίο τύπου του Δήμου αλλά και από πληροφορίες δημοτών από το γονεϊκό κίνημα, το Σάββατο 23/8 προχωρήσατε σε ενημερωτική σύσκεψη για τα θέματα των σχολικών μεταφορών χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των παρατάξεων και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οφείλουμε να εκφράσουμε την αντίδρασή σας για την υποτίμηση του οργάνου και τον αποκλεισμό των δημοτικών συμβούλων από διαδικασίες και δράσεις του δήμου και ελπίζουμε να μην αποτελεί επιλογή σας αλλά αμέλεια.

Η αντίδρασή μας οφείλετε και στο γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο, με δική μας πρόταση, πριν ενάμιση μήνα εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα ομόφωνα. Η δεοντολογία και η ανάγκη μέγιστης αποτελεσματικότητας επιβάλλει να υπάρχει συνέχεια στην ενημέρωση αλλά και να εξασφαλίζεται η καθολική συμμετοχή της κοινωνίας, παρατάξεων και όλων των συντελεστών του τομέα παιδείας, σε παρόμοιες διεκδικήσεις και συζητήσεις.

Για την αποκατάσταση του ελλείμματος πληροφόρησης αιτούμαστε να συζητηθεί το θέμα προ Ημερησίας Διάταξης, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσουμε και ουσιαστικές δράσεις διεκδίκησης για το θέμα, που όσο ενημερωθήκαμε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη αλλά και από το δελτίο τύπου που αναρτήσατε, δεν έχουν ακόμα προετοιμαστεί και υλοποιηθεί από το δήμο. Στη συζήτηση επί του θέματος θα καταθέσουμε πρόταση συγκεκριμένων ενεργειών εντός της εβδομάδας για την διεκδίκηση της επίλυσης του προβλήματος.

Όπως έχουμε δηλώσει δημόσια και γραπτά, οφείλουμε τη φετινή ακαδημαϊκή περίοδο να επιλύσουμε το θέμα πριν την έναρξη των σχολείων και να μην απαιτηθούν κινητοποιήσεις με την απώλεια μαθημάτων των νέων του δήμου μας αλλά την ευθύνη των λύσεων και των διαδικασιών να την αποφασίσουμε έγκαιρα με πολιτικούς όρους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Σωκράτης Φάμελλος
Επικεφαλής ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ’».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου