Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Επέτρεψε το μποϊκοτάζ με άλλα μηνύματα


Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας για την προσφυγή που κατέθεσε η Coca Cola, προκειμένου να σταματήσει το μποϊκοτάζ από τους απεργούς, ακολούθησε πλήθος δημοσιευμάτων με διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.

Οι μεν απεργοί κάνουν λόγο για δικαστική νίκη τους, αφού δεν απαγορεύτηκε το μποϊκοτάζ, δε Coca Cola ισχυρίζεται ότι καταρρίφθηκε το κύριο επιχείρημα των απεργών, περί παραγωγής των προϊόντων της στη Βουλγαρία, φορολόγησης στην Ελβετία και κατανάλωσης στην Ελλάδα.

Η ουσία του πράγματος έχει ως εξής: Το δικαστήριο δεν απαγόρευσε το μποϊκοτάζ, κατέρριψε ωστόσο τον παραπάνω ισχυρισμό των απεργών, που μπορούν φυσικά να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μποϊκοτάροντας τα προϊόντα της εταιρείας και καλώντας το καταναλωτικό κοινό να πράξει το ίδιο.

Συγκεκριμένα η απόφαση για το μποϊκοτάζ αναφέρει ότι η προσφυγή της Coca Cola θα πρέπει «να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη δεδομένου ότι το μποϊκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του Ν.146/1914, επειδή στερείται σκοπού ανταγωνισμού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Θεωρείται δε ως νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος)».

Εξηγεί μάλιστα ότι: «Το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού».

Η απάντηση της Coca Cola

Η εταιρία απάντησε μέσω εκτενούς ανακοίνωσης στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για νίκη των απεργών. Η εκτενής ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, αναγνωρίζοντας τον αβάσιμο, αναληθή και παραπλανητικό χαρακτήρα των μηνυμάτων που εσκεμμένα αξιοποιούσαν πρώην εργαζόμενοι της εγκατάστασης της Θεσσαλονίκης,κατέρριψε τον βασικό άξονα και κύριο επιχείρημα των ενεργειών δυσφήμισης των πρώην εργαζομένων και τους απαγόρευσε την αξιοποίηση, διάθεση και αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο των μηνυμάτων ότι η Coca-Cola, παράγεται στη Βουλγαρία, φορολογείται στην Ελβετία, καταναλώνεται στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε ότι οι ισχυρισμοί των πρώην εργαζομένων είναι ψευδείς, συκοφαντικοί και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με την πραγματικότητα της δραστηριότητας της εταιρίας. Ταυτόχρονα η απόφαση δεν απαγορεύει οποιαδήποτε διαμαρτυρία συμπεριλαμβανομένου και του μποϋκοτάζ στο πλαίσιο της νομότυπης συνδικαλιστικής δραστηριότητας», αναφέρει απόσπασμα της ανακοίνωσης.

Όπως παραδέχεται και η Coca Cola, το δικαστήριο δεν απαγόρεψε το μποϊκοτάζ. Απλά θα πρέπει να αναζητηθεί άλλο… σύνθημα από τους απεργούς. Να θυμίσουμε ότι στις 30 Οκτωβρίου είναι ορισμένη η εκδίκαση της υπόθεσης για το αν οι απολύσεις των εργαζομένων από το εργοστάσιο της Νέας Ραιδεστού είναι παράνομες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου