Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Νέο ραντεβού αύριο (13:00) στη Μητροπολιτική Ενότητα


Στην προηγούμενη συνεδρίασή της επί του θέματος των εργοστασίων βιομάζας η Μητροπολιτική Ενότητα δεν πήρε απόφαση και ανέβαλε τη συζήτηση για αύριο. Οι τοπικοί φορείς και η τοπική κοινωνία, που εναντιώνονται στην κατασκευή των εργοστασίων στα Βασιλικά και τη Λακκιά, δίνουν νέο ραντεβού αύριο τις 13:00 στη Μητροπολιτική Ενότητα.

Η επιτροπή αγώνα εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μία πιθανή έγκριση των ΜΠΕ από τη Μητροπολιτική Ενότητα θα αποτελέσει αυταρχική επιλογή και καλεί τον κόσμο σε μαζική παρουσία στην αυριανή συνεδρίαση.

Η ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα:
Επειτα από την αναβολή που επιτεύχθηκε στην τελευταία Μητροπολιτική Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου για τη συζήτηση του θέματος της αδειοδότησης και εγκατάστασης δύο μονάδων επεξεργασίας βιομάζας στα Βασιλικά και τη Λακκιά, λόγω της της μαζικής, δυναμικής κινητοποίηση των κατοίκων, το θέμα επανέρχεται στη Μητροπολιτική αυτήν την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 13.00
Η Επιτροπή Αγώνα της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών θα απαντήσει με μία ακόμη πιο μαζική και δυναμική κινητοποίηση κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Θέρμης, μαθητών, επαγγελματιών και αγροτών οι οποίοι θα αναφωνήσουν για άλλη μια φορά το ΟΧΙ τους σε μία επένδυση που φοβούνται ότι θα έχει ολέθριες συνέπειες για την περιοχή τους και όχι μόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε ημερίδα την περασμένη Παρασκευή στη Μητροπολιτική, με συμμετοχή και επιστημονικών φορέων και πανεπιστημιακών καθηγητών, - κεκλεισμένων των θυρών για ευρύ κοινό!- οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας. Η Μητροπολιτική δεν κράτησε πρακτικά της ημερίδας!!!!
Ακόμη, η εκφρασμένη αρνητική βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως ρητά αναφέρεται στην οδηγία 92/43/ΕΟΚ, παραβιάζεται κατάφωρα, όπως επισημαίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόσφατο έγγραφό της προς την Ελληνική Κυβέρνηση στον τέως Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, (Janez POTOCNIK. Ε.Ε, 10-7-2014) και αμφισβητείται ευθέως η πολιτική αδειοδοτήσεων που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.
Με δεδομένη την καθολική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης της περιοχής, που έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις εργοστασίων αεριοποίησης βιομάζας για παραγωγική ηλεκτρικής ενέργειας απειλούν την βιοποικιλότητα, την οικονομία, την γεωργία, την κτηνοτροφία και κυρίως την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τονίζουμε ότι μία πιθανή έγκριση της ΜΠΕ, συνιστά μια αυταρχική επιλογή που δυναμιτίζει το αναγκαίο κλίμα κοινωνικής συναίνεσης στο οποίο πρέπει να στηρίζεται κάθε σοβαρό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης


Σύντομο ιστορικό
Σύσσωμη η τοπική κοινωνία της δημοτικής ενότητας Βασιλικών έχει ταχθεί ενάντια στην συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, γεγονός που επισφραγίστηκε από την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Θέρμης, πριν λίγες εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση το δήμου πραγματοποιήθηκε έπειτα από την παρουσίαση επιστημονικής εισήγησης από το εργαστήριο του καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλα Μουσιόπουλου, (Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής) - επίσης αρνητικής - για την εγκατάσταση των δύο μονάδων στην περιοχή. Παράλληλα, συνεχίζεται με επιτυχία η συλλογή των υπογραφών των πολιτών που τάσσονται ενάντια στην επένδυση. Προς το παρόν, οι υπογραφές ξεπερνούν τις 3.500.

Το έργο
Τη μία από τι δύο μονάδες ο επενδυτής θέλει να την εγκαταστήσει κοντά στη Λακκιά, για την ακρίβεια περίπου 500 μέτρα από τον οικισμό, αλλά μόλις 200 μέτρα από σπίτια. Τη δεύτερη στα Βασιλικά, κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρο αναψυχής.
Η Επιτροπή Αγώνα δημοτικής ενότητας Βασιλικών εναντιώνεται σε αυτήν την ''επιχειρηματική κίνηση'' καθώς:
- Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην καταστροφή της οικονομίας της περιοχής (κηπευτικά φημισμένα για την ποιότητά τους, γη υψηλής παραγωγικότητας, χωράφια από αναδασμό, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις), αλλά και του παρθένου- ακόμα- ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, όπου δεν χωράνε διάσπαρτες μονάδες τέτοιου χαρακτήρα. Η περιοχή μας επιβιώνει μέσα στην κρίση χάρη στον πρωτογενή τομέα, κι αυτό που ονομάζει ο επενδυτής «ανάπτυξη» έρχεται να «στραγγαλίσει» την οικονομία ολόκληρης της κοιλάδας του Ανθεμούντα.
- Η συγκεκριμένη τεχνολογία στην Ελλάδα δεν έχει ξαναδοκιμαστεί στην πράξη, σύμφωνα και με τον ίδιον τον επενδυτή. Δε θέλουμε να γίνουμε τα «πειραματόζωα». Συγκεκριμένα η έκθεση του κ. Μουσιόπουλου αναφέρει «στη χώρα μας υπάρχει πολύχρονη εμπειρία από την καύση βιοαερίου σε χώρους διάθεσης αποβλήτων, αλλά στην περίπτωση του αερίου σύνθεσης που προκύπτει από την αεριοποίηση δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία. Οι κίνδυνοι για την παραγωγή του αντιμετωπίζονται με μηχανικές και χημικές μεθόδους αντίστοιχες των παραγωγικών διαδικασιών της χημικής βιομηχανίας».
- Μάλιστα, σύμφωνα με την εισήγηση του καθηγητή Μουσιούπουλου «μια πυρκαγιά ή μια έκρηξη μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τη διαρροή επικίνδυνων ουσιών που αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται στη μονάδα αεριοποίησης. Οι επιπτώσεις είναι δυνατόν να είναι σοβαρές για τους εργαζόμενους, τον πληθυσμό της περιοχής που γειτνιάζει και στο περιβάλλον π.χ. η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα ακόμα και για λίγα λεπτά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη σε υψηλές συγκεντρώσεις».
- Παρά τις διαβεβαιώσεις του επενδυτή ότι πρόκειται για φιλική στο περιβάλλον τεχνολογία, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας, που τελικά θα κληθούν να προστατέψουν την υγεία των κατοίκων και των παιδιών μας. Δεν τους εμπιστευόμαστε.
- Δεν ακολουθήθηκε διαδικασία διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής και το θέμα τέθηκε αιφνιδιαστικά και πιεστικά στη Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών, με αρνητικά αποτελέσματα.
- Δεν υπάρχει στην ποσότητα που απαιτείται από τις μονάδες η πρώτη ύλη στην περιοχή μας. Ο επενδυτής επιμένει ότι πρόκειται για μια «πράσινη», «φιλική προς το περιβάλλον» τεχνολογία. Τον καλούμε λοιπόν να μας εξηγήσει για ποιο λόγο επιλέγει ως πρώτη ύλη ροκανδια ή πέλλετ, τα οποία η περιοχή μας δεν διαθέτει καν, πόσω μάλλον στην ποσότητα που θα χρειαστούν οι μονάδες του, σε ποσότητες δηλαδή τόνων καθημερινά. Σύμφωνα με τον ίδιο, την πρώτη ύλη θα την εισάγει από άλλες χώρες ή στην καλύτερη περίπτωση θα την φέρνει από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τότε γιατί επιλέγει να κάνει τις μονάδες στη δική μας περιοχή; Γιατί επιλέγει την πιο δαπανηρη επιλογή και επιβαρυντική για το περιβάλλον να μεταφέρει με φορτηγά όλους αυτούς τους τόνους πρώτης ύλης; Η απουσία ακριβούς περιγραφής και ανάλυσης της πρώτης ύλης από τις ΜΠΕ (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) υπογραμμίζεται και από την επιστημονική ομάδα του Νικόλα Μουσιόπουλου στην έκθεσή τους.
- Ποια είναι η ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία; Ο επενδυτής δεν έχει σαφές σχέδιο παρα μόνο διατυπώνει αφελή ευχολόγια. Είναι ξεκάθαρο ότι τον ενδιαφέρει μόνο το προσωπικό κέρδος.
- Η μεγάλη πιθανότητα ρύπανσης του αέρα, οι κίνδυνοι για την υγείας μας, οι αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική μας παραγωγή, οι ασάφειες και συνεχείς μεταλλάξεις στις προτάσεις των επενδυτών μας οδηγούν στο να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ σ΄αυτού του είδους επενδύσεις Α.Π.Ε. στην
περιοχή μας. Εχουν σημειωθεί περιπτώσεις στη διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις προβλημάτων υγείας που έχουν προκληθεί από παρόμοιου είδους μονάδες. Σύμφωνα δε και με τον Αμερικανικό Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος,τον Αμερικανικό Οργανισμό Καρκίνου και την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρία οι υποστηρικτές αυτής της τεχνολογίας παραπλανούν το κοινό και -με μεγάλη πιθανότητα- οι ρύποι τους είναι άκρως επικίνδυνοι για την υγεία, το περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής μας, αφού δεν υπάρχει ασφαλές όριο εκπομπών μικροσωματιδιών στην ατμόσφαιρα, και η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προστατεύει τους κατοίκους από τους κινδύνους των προτεινόμενων μονάδων αεριοποίησης βιομάζας.
ΤΕΛΟΣ, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΑΥΤΉΣ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΙΤΙΚΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου