Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Αναβολή και διαβούλευση για τα εργοστάσια βιομάζας


Υπό την πίεση της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας του δήμου Θέρμης, που είχε έντονη παρουσία χθες στη συνεδρίαση για τα εργοστάσια βιομάζας, η Μητροπολιτική Ενότητα δείχνει προς το παρόν να οπισθοχωρεί, αρνούμενη να γίνει το εξιλαστήριο θύμα ενός κακού θεσμικού πλαισίου.

Η επίσημη ενημέρωση του δήμου Θέρμης αναφέρει:

Με τη φράση ‘Δεν θα αποτελέσουμε εμείς τα μέλη της Μητροπολιτικής τα εξιλαστήρια θύματα ενός κακού θεσμικού πλαισίου με τις γνωμοδοτήσεις των ΜΠΕ», ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιόλας προχώρησε σε αναβολή και διαβούλευση για το θέμα της επένδυσης Βιομάζας στα Βασιλικά, μετά από πολύωρη συνεδρίαση υπό τις πιέσεις της μαζικής συγκέντρωσης των εκατοντάδων πολιτών της περιοχής που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση και παρά τη θετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος λαμβάνοντας το λόγο εξέφρασε αρχικά την εμπιστοσύνη του στα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ υψηλού επιπέδου πολιτικό προσωπικό και αυτό το προσωπικό είναι καθ΄όλα ικανό να εκτιμήσει τα πραγματικά γεγονότα και όλα τα επιχειρήματα και να αποφασίσει σωστά».

Από την άλλη ο Δήμαρχος Θέρμης σημείωσε πως οι πολίτες του τόπου έχουν κάνει σε ύψιστο βαθμό το χρέος τους και χωρίς εντάσεις και φωνές με πολιτικό πολιτισμό θα συνεχίσουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω», σημείωσε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «ότι έχετε να κάνετε με ένα Δήμο ο οποίος με πολύ σπουδή, σύνεση και προσπάθεια διερεύνησης όλων των πτυχών του προβλήματος, πήρε μια απόφαση αρνητική και αυτή είναι ΟΜΟΦΩΝΗ».

Αναφέρθηκε επίσης στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δήμου κατά το παρελθόν, (χωματερές παλιά Θέρμης, Ταγαράδων) και στους αρνητικούς συνειρμούς που αυτό ακριβώς το παρελθόν παραπέμπει την τοπική κοινωνία, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Δήμος Θέρμης, όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, πάντα με υπευθυνότητα και σωφροσύνη αποφάσιζε για όλα τα θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της περιοχής, τα οποία έχουν άμεση σχέση με το μέλλον του τόπου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο παράδειγμα δημιουργίας του Κέντρου Ανακυκλώσιμων υλικών , στην θετική γνωμοδότηση του Δήμου για την εγκατάσταση διαχείρισης αδρανών υλικών παρά τις ενστάσεις σε σχέση με τη χωροθέτηση, καθώς προείχε η αναγκαιότητα της ορθολογικής διαχείρισης των αδρανών.

Με την ίδια υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, εξετάσαμε και τη συγκεκριμένη επένδυση, με τις υπηρεσίες μας και ζητώντας τη συνδρομή και ειδικών επιστημόνων προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, όπως η ανεπάρκεια της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του φακέλου της επένδυσης.

Εξετάσαμε και ψάξαμε κάθε λεπτομέρεια με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο και χωρίς να είμαστε προκατειλλημμένα αρνητικοί από την αρχή, τόνισε ο Δήμαρχος Θέρμης, δόθηκε η δυνατότητα στον επενδυτή να γίνουν και συγκεκριμένες διορθώσεις δύο φορές και το τελικό αποτέλεσμα στάλθηκε από το Δήμο στο αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου σε ειδικούς επιστήμονες ώστε να αποφανθούν οριστικά για το όλο θέμα.

Η αρνητική γνωμοδότηση του πανεπιστημίου που ακολούθησε αλλά και αφουγκραζόμενοι τις έντονες αντιδράσεις τις τοπικής κοινωνίας, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, λάβαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, χωρίς να είμαστε αρνητικοί και επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να προκαλέσει βλάβη στο περιβάλλον η επένδυση αυτή.

Η Μητροπολιτική Ενότητα, σημείωσε, έχει χρέος να λάβει υπόψη της τον κοινωνικό αντίκτυπο και να θέσει σε προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή της περιοχής πριν τη γνωμοδότησή της και παράλληλα ζήτησε από τα μέλη της Μητροπολιτικής με αίσθημα ευθύνης και εξετάζοντας επιστημονικά δεδομένα που μπορούν να τεκμηριώσουν μια αρνητική γνωμοδότηση να προχωρήσουν στην όποια απόφαση στο πλαίσιο της συνεδρίασής τους.

«Σας ζητώ να σταθμίσετε και την κοινωνική εκτροπή, την κοινωνική έκρηξη που εγκυμονείτε και να προχωρήσετε στην απόφασή σας σήμερα δίνοντας προτεραιότητα στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής της περιοχής μας, γνωμοδοτώντας αρνητικά» σημείωσε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ο Δήμαρχος Θέρμης, χειροκροτούμενος από τους εκατοντάδες πολίτες που παρακολουθούσαν τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο Αντιδήμαρχος Θέρμης Απόστολος Τσαλάκης, που είναι και κάτοικος Βασιλικών, στο πλαίσιο της συνεδρίασης έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα της παράληψης από την υπηρεσία της Περιφέρειας να συμπεριλάβει στην εισήγηση που παρουσίασε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης την απόφαση του Δήμου Θέρμης που εκφράζει μία ένσταση η οποία και στηρίζεται σε 15 σημαντικά σημεία, ώστε τα μέλη της Μητροπολιτικής να έχουν πληρέστερη εικόνα για την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης.

Παράλληλα τόνισε με έντονο τρόπο ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος ρύπανσης στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου