Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Δεν πάρθηκε απόφαση


Χωρίς να ληφθεί απόφαση ολοκληρώθηκε πριν λίγο στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η συζήτηση για την έγκριση ή μη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας, στις περιοχές των Βασιλικών 
και της Λακκιάς του Δήμου Θέρμης.

Μετά την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι παρενέβησαν και στη συνεδρίαση, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχιστεί η διαβούλευση για το ζήτημα και το θέμα να επιστρέψει σε επόμενη συνεδρίαση προς έγκριση.

Κάτοικοι του δήμου Θέρμης τόνισαν ότι η περιοχή όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν οι δύο μονάδες, είναι υψηλής παραγωγικότητας κι εξέφρασαν φόβους για τα αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια επένδυση στην αγροτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Επικαλέστηκαν δε γνωμοδότηση του Εργαστηρίου μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, στην οποία αναφέρεται ότι στην περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας δεν αναφέρονται αναλυτικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης. Ο καθηγητής του εργαστηρίου, Γιώργος Περκουλίδης, που έκανε τη μελέτη για λογαριασμό των κατοίκων, τόνισε πως υπάρχουν κενά και ζητήματα, που εγείρουν θέματα επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των επενδυτών υποστήριξαν ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι πλήρης και ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που απαιτούνται για χαμηλής όχλησης μονάδες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας εισηγήθηκαν υπέρ της επένδυσης, με το αιτιολογικό ότι αυτή πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Διευκρινίζεται ότι όπως κι αν γνωμοδοτήσει σε επόμενη συνεδρίασή της η Μητροπολιτική Επιτροπή, την τελική απόφαση για την επένδυση θα λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

πηγή: thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου