Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Άρθρο του Σωκράτη Φάμελλου


Μέσω της ιστοσελίδα της Παρέμβασης Πολιτών Δήμου Θέρμης τοποθετείται με άρθρο του ο νεοεκλεγείς βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και επικεφαλής της Παρέμβασης Πολιτών.

Το άρθρο του έχει τίτλο «Δημοκρατική ανασυγκρότηση και αυτοδιοίκηση» και αναφέρει τα εξής:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποτελέσει διαχρονικά στοιχείο δημοκρατίας και δημιουργίας στον τόπο μας. Η Αυτοδιοίκηση είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά, τη λαϊκή συμμετοχή και τη δημιουργία. Ένας λαϊκός θεσμός που εκπροσωπεί την κοινωνία και αναφέρεται σε αυτήν.
Η Περιφερειακή και Δημοκρατική (ανα-)συγκρότηση του κράτους αποτελούν κεντρικό πυλώνα του Προγραμματικού λόγου της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» παράλληλα με τα μέτρα για την Ανθρωπιστική και Οικονομική κρίση αναγνωρίστηκε η ανάγκη της Δημοκρατικής Ανασυγκρότησης του κράτους. Με τη δική μας ανάγνωση, οι Δήμοι αποτελούν ενεργά κύτταρα και θεσμούς ενός αποκεντρωμένου κράτους. Στοχεύουμε σε ένα νέο κοινοτισμό, στηριζόμενο στην αφύπνιση και στη λειτουργία της κοινωνίας.
Σήμερα η οικονομική ασφυξία των δήμων συνδυάζεται με την πολιτική ασφυξία από το Παρατηρητήριο – «επιτροπεία», που καταργεί πλήρως την αυτονομία της, με την συρρίκνωση των αυτοδιοικητικών/δημοκρατικών θεσμών λόγω Καλλικράτη και με τη μεγέθυνση της απόστασης Δήμου-Πολίτη.
Στην πρότασή μας η ενίσχυση των αντιπροσωπευτικών θεσμών στηρίζεται στη συμμετοχή του πολίτη, στη θεσμοθέτηση διαδικασιών όπως η λογοδοσία, οι λαϊκές συνελεύσεις, τα δημοψηφίσματα, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός και προγραμματισμός. Η ουσία των αλλαγών αφορά στην τροφοδότηση της δημοκρατικής αποκέντρωσης σε κάθε Κοινότητα, με πόρους και αρμοδιότητες, και στην αναβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου με εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων αποτελεί στοιχείο της ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης, που δεν θα μεταφέρει νέα βάρη στους πολίτες, αλλά θα κατανείμει απευθείας στους Δήμους τους πόρους που τους αναλογούν, με ουσιαστικές αρμοδιότητες κοντά στον πολίτη.
Η ενίσχυση της διαφάνειας αφορά και στο θέμα της εργασίας στην Αυτοδιοίκηση. Διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης και σταθερές σχέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους και κάλυψη των αναγκών του ΟΤΑ με σταθερές θέσεις εργασίας, είναι η αρχή μας. Άμεσα επιδιώκουμε την ενοποίηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσα στο σημερινό αλαλούμ «ελαστικότητας», γραφειοκρατίας και ανασφάλειας.
Προτεραιότητα μας η Κοινωνική πολιτική. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να ενισχυθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνική πολιτική, με δομές και δράσεις αλληλεγγύης, αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και επενδύσεις που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση.
Αυτό όμως που δεν αναδεικνύεται συχνά είναι ο ρόλος των ΟΤΑ στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην επανεκκίνηση και στήριξη της οικονομίας. Ο σχεδιασμός και η υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και των επαγγελματιών, η ενίσχυση της απασχόλησης και του τοπικού εισοδήματος και προϊόντος, αποτελούν στοιχεία της νέας λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης που έχουν υποτιμηθεί σχεδόν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Η υποτίμησή τους οφείλεται και στην Αθηνο-κεντρική ανάγνωση του πολιτικού δυναμικού της Αυτοδιοίκησης. Αλλά και στην απαξίωση, την υποτίμηση των αρχών του δημοκρατικού προγραμματισμού.
Η Παραγωγική ανασυγκρότηση πέρα από το εθνικό επίπεδο και τα κεντρικά χρηματο-οικονομικά εργαλεία θα στηριχθεί στα σχέδια τοπικής ανάπτυξης με βάση τους τοπικούς πόρους και τα χαρακτηριστικά. Τα τοπικά σχέδια δίνουν όραμα και έμπνευση σε κάθε τόπο.
Τα σχέδια ανάπτυξης συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων αλλά και με την ενίσχυση της ταυτότητας των παραδοσιακών και αγροτουριστικών χαρακτηριστικών στις μη ανεπτυγμένες περιοχές.
Στον αγροτικό τομέα η επανεκκίνηση της οικονομίας θα στηριχτεί στη μείωση του κόστους παραγωγής (εφόδια, ενέργεια), στην επιστημονική υποστήριξη των παραγωγών στο χωράφι και στη δημιουργία νέων τοπικών αγορών. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι Δήμοι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Χρειαζόμαστε γεωπόνο δίπλα στον αγρότη, στο χωράφι αλλά και σε επίπεδο δήμου. Σύγχρονα μέσα όπως τα ηλεκτρονικά δημοπρατήρια, η έρευνα αγοράς, η αναζήτηση νέων προϊόντων και αγορών, η επιμόρφωση των παραγωγών σε νέες τεχνικές και μεθόδους καλλιεργειών, η σύνταξη δηλώσεων καλλιέργειας, η λογιστική και φορολογική υποστήριξη τους μπορούν να γίνουν με τη στήριξη των Δήμων.
Στον τομέα της κτηνοτροφίας οι δήμοι και οι Περιφέρειες πρέπει να ολοκληρώσουν τις μελέτες και τις άδειες για τα βοσκοτόπια για να μην έχουν κανένα θέμα οι κτηνοτρόφοι σε μετέπειτα βήματα αδειοδότησης αλλά και στις ενισχύσεις. Στη σφαίρα των δημοτικών δράσεων ανήκει και η δικτύωση και προβολή των τοπικών γεωργικών προϊόντων και η λειτουργία δημοτικών αγορών από τοπικούς παραγωγούς.
Επίσης η δημοτική γη που δεν χρησιμοποιείται αλλά και η ανενεργή («σχολάζουσα») δημόσια περιουσία (συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων και βιοτεχνιών που έχουν πάρει οι τράπεζες) μπορεί να διατεθεί με μια περίοδο χάριτος σε νέους άνεργους – επιστήμονες και επαγγελματίες -, ώστε και να μειωθεί η ανεργία αλλά και τα κτίρια και η ύπαιθρος να πάρουν ζωή. Και βέβαια πρέπει να επεκταθεί και να διαδοθεί το μοντέλο των Θερμοκοιτίδων για νέους επιστήμονες και ιδέες καινοτομίας όπου η πολιτεία, οι ΟΤΑ και το ΕΣΠΑ θα καλύπτουν όλο το διοικητικό κόστος για την πρώτη πενταετία της επιχείρησης (ατομικής ή πολυεταιρικής).
Η επανεκκίνηση της οικονομίας στοχεύει στη δημιουργία νέου εθνικού προϊόντος και θέσεων εργασίας. Δεν θα στηριχτεί μόνο στις συμβατικές οικονομικές μορφές του επιχειρείν αλλά οφείλει να αναθεωρήσει το συνεταιριστικό μοντέλο στη βάση της κοινωνικής οικονομίας.
Πρακτικά πρέπει να ενισχυθεί με όλα τα μέσα κάθε προσπάθεια νέων ανθρώπων να ξεκινήσουν συνεταιρικά μια δουλειά στηριγμένη στα χαρακτηριστικά μιας περιοχής και να βρεθεί και αγορά για την κατανάλωση αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο. Αυτή η νέα κοινωνική οικονομία δεν αφορά μόνο τον πρωτογενή αγροτικό τομέα αλλά επεκτείνεται και στην μεταποίηση, στο εμπόριο, στον πολιτισμό, στην καινοτομία και στις υπηρεσίες.

Λύσεις και ιδέες υπάρχουν πολλές! Στόχευση στο Μέλλον και στην Ελπίδα χρειάζεται. Και σε αυτό το περιβάλλον η Αυτοδιοίκηση θα έχει πολλές νέες δυνατότητες και ευθύνες. Για τον ουσιαστικό θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου