Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τήρησαν τα έθιμα οι Μανδριτσιώτες-Θρακιώτες Θέρμης (photos)


Αναπαράσταση του εθίμου της καμήλας και των 9 φαγητών έκανε ο σύλλογος Μανδριτσιωτών-Θρακιωτών Θέρμης στην πλατεία Παραμάνα. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Το έθιμο της καμήλας είναι ένα έθιμο της Ανατολικής Ρωμυλίας, που γινόταν παραμονή Πρωτοχρονιάς ή Χριστουγέννων. Οι νέοι φτιάχνουν ένα σκελετό με ξύλα και τον ντύνουν με κουρέλια και δέρματα, ώστε να πάρει τη μορφή της καμήλας. Ύστερα δύο παλικάρια μπαίνουν από κάτω και αποτελούν τα πόδια της καμήλας. Την καμήλα οδηγεί ο καμηλιέρης σε όλα τα σπίτια τον χωριού, με συνοδεία φλογέρας και νταουλιού. Οι νοικοκυραίοι δίνουν στην καμήλα λουκάνικα και χρήματα. Τότε η καμήλα γονατίζει και τους φιλάει το χέρι. Στη διάρκεια της περιφοράς έτρεχε η καμήλα και πολλές φορές ξέφευγε από τον καμηλιέρη. Τότε έτρεχαν όλοι για να την πιάσουν και τη χτυπούσαν. Ο συμβολισμός με την κακοπάθεια του ζώου δείχνει τις περιπέτειες τον ανθρώπού μέσα στη ζωή και το χρόνο.

Σύμφωνα με το άλλο έθιμο, των 9 φαγητών, την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε σπίτι έπρεπε να έχει 9 φαγητά, για να έχει το τραπέζι πολλά φαγητά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Υπάρχει επίσης και η ερμηνεία ότι τα 9 φαγιά συμβολίζουν τα μέρη που επισκέφθηκαν ο Χριστός, η Παναγία και ο Ιωσήφ κατά το διωγμό του Ηρώδη. Στο τραπέζι αφήνουν λίγο από όλα τα φαγητά για τις «ψυχές» και τα βάζουν κάτω από τα εικονίσματα, για να τα ευλογήσει ο Χριστός.

Δείτε εικόνες από τις αναπαραστάσεις των εθίμων.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου