Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Παρέμβαση Πολιτών: «Υπακοή στο Παρατηρητήριο»


Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου Θέρμης κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο η Παρέμβαση Πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας τη στάση που τηρεί η δημοτική αρχή απέναντι στην κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση της Παρέμβασης Πολιτών
Εγκρίθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας ο Προϋπολογισμός του 2015 χωρίς καμία διαδικασία διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής και χωρίς κανένα περιθώριο για ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών αλλά και για έργα. Η διοίκηση του δήμου υπάκουσε πλήρως στο Παρατηρητήριο και στις υποδείξεις των μνημονιακών νόμων και δεν αξιοποίησε τη διαδικασία έστω για να ενημερώσει τους πολίτες για τον στραγγαλισμό των δήμων και την ευθύνη των τελευταίων κυβερνήσεων.

Προϋπολογισμός Δήμου Θέρμης 2015

Μια «άσκοπη» συνεδρίαση που μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη
Με άρθρο μας στην εφημερίδα του δήμου πριν δύο μήνες είχαμε περιγράψει τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει η σύνταξη του προϋπολογισμού για να είναι ουσιαστική, δημοκρατική και αποτελεσματική, δηλαδή να ταιριάζει στην Αυτοδιοίκηση. Ξέρουμε ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός των δήμων από την Κυβέρνηση και τα Μνημόνια μας αποτρέπουν από τέτοιες προσπάθειες. Προτείνουμε και διεκδικούμε όμως ένα δήμο που προσπαθεί να εκφράσει την κοινωνία και να την αλλάξει, που δεν δέχεται «κεχαγιάδες στο σβέρκο του», που διεκδικεί τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του πολίτη. Γι αυτό και προτείναμε μια συμμετοχική και νόμιμη διαδικασία.

Η δημοτική αρχή επέλεξε το γραφειοκρατικό δρόμο της υποταγής «προς τας υποδείξεις». «Στρίμωξε» τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην τρίτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Παρασκευής 28/11, αρχίσαμε να συζητάμε στις 11 το βράδυ, μετά από 5 ώρες συνεχή συνεδρίαση για άλλα θέματα, σύνθετα αλλά όχι τόσο σημαντικά, και τελειώσαμε μετά τις 1.30 ! Παρά τις προτάσεις μας για αναβολή 1-2 ημερών η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι έτσι κι αλλιώς είναι ένα «άσκοπο» συμβούλιο. Εκεί μας κατάντησε το Παρατηρητήριο, στο οποίο έσπευσε για πρώτη χρονιά να υποβάλει τον προϋπολογισμό και η Δημοτική Αρχή της Θέρμης, παρά την απόφασή της το 2013 να μην πειθαρχήσουμε.

Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό δεν ακολούθησε καμία διαδικασία λαϊκής/κοινωνικής συμμετοχής. Ούτε καν η Επιτροπή Διαβούλευσης του Καλλικράτη, που έπρεπε να συγκροτηθεί από το Σεπτέμβριο, δεν συγκροτήθηκε και δεν συζήτησε τον προϋπολογισμό, κάτι που έστω γινόταν την προηγούμενη 4ετία. Οι προτάσεις των Κοινοτήτων δεν εισακούστηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία και βέβαια δεν υπήρξε καμία εισήγηση για προτεραιότητες στην πολιτική του δήμου, κανένα ετήσιο πρόγραμμα δράσης που συντάσσονταν μέχρι πέρυσι. Μια απλή διαχειριστική λογιστική πράξη κατάντησε ο προϋπολογισμός λιτότητας του άλλοτε κραταιού δήμου Θέρμης.

Η δημοτική αρχή επέλεξε να μη δώσει στο Συμβούλιο αλλά και στην κοινωνία καμία εικόνα για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του δήμου και τα πραγματικά «διαθέσιμα» κονδύλια. Επέλεξε να μη δώσει στην κοινωνία την εικόνα του στραγγαλισμού από τις κυβερνήσεις των μνημονίων, αφήνοντας τους πολίτες απληροφόρητους και κινδυνεύοντας να καταδικαστεί η Αυτοδιοίκηση στην κοινή γνώμη για ελλείμματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.

Δεν ακούστηκε πχ. ότι η ΣΑΤΑ (το κονδύλι των επενδύσεων υποδομών) του νέου δήμου Θέρμης είναι μικρότερη από τη ΣΑΤΑ του παλιού δήμου Μίκρας ! Κυρίως δεν ακούστηκε ότι από τα 38,5 εκατομμύρια του φετινού προϋπολογισμού (έναντι 75 το 2011), αν αφαιρεθούν οι προβλέψεις μη είσπραξης, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά και οι λειτουργικές δαπάνες του προσωπικού, μόνο 6,1 εκατομμύρια (!) απομένουν για συζήτηση στον προϋπολογισμό. Και αν από αυτά αφαιρεθούν τα συνεχιζόμενα έργα μόνο 1,5 εκατομμύριο ευρώ μένει να αποφασίσει το Συμβούλιο τη διάθεσή του, ποσό που είναι απολύτως ανασφαλές ως προς τη διαθεσιμότητά του. Δηλαδή για αναπτυξιακή πολιτική, νέες κοινωνικές υπηρεσίες, αποκέντρωση λειτουργιών και νέες υποδομές έχουμε 27-28 ευρώ για κάθε δημότη ! Και όλα αυτά είναι στον αέρα εφόσον η τρόικα απαιτεί και η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα περικοπή πόρων για την Αυτοδιοίκηση ύψους 6% για το 2015. Εκεί μας κατάντησαν, ζητιάνους στον τόπο μας!

Οι παρατηρήσεις μας όμως για τον προϋπολογισμό του 2015 αφορούσαν και στην έλλειψη εισήγησης και αξιολόγησης των δημοτικών τελών και του κόστους των ανταποδοτικών υπηρεσιών που θα μας έδιναν τη δυνατότητα και εξοικονόμησης πόρων αλλά και εκπτώσεων για όλους τους δημότες ή για όσους έχουν περισσότερη ανάγκη. Η συζήτηση για τα τέλη του δήμου είναι το βασικό κομμάτι του προϋπολογισμού, αλλά φέτος ούτε αυτό κατατέθηκε στο Συμβούλιο.

Τέλος στο επίπεδο των προτεραιοτήτων των έργων προτείναμε να εισαχθούν προς διεκδίκηση από το δήμο έργα κρίσιμα για την κοινωνία μας όπως το 2ο Δημοτικό Πλαγιαρίου και το το 2ο Λύκειο Θέρμης (Ραιδεστό), οι γέφυρες στην 8η οδό Ταγαράδων και στα Σφαγεία Βασιλικών, μια πεζογέφυρα στη Ραιδεστό και το Πολιτιστικό Κέντρο στον Τρίλοφο, έργα πρωτεύοντα και κρίσιμα για το δήμο μας. Ταυτόχρονα καταθέσαμε προτάσεις και για μελέτες που θα ανατροφοδοτήσουν την τοπική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας, που θα δημιουργήσουν νέα επαγγέλματα και εργασία, γιατί αυτό είναι το πρωτεύον σήμερα. Προτείναμε δε την αύξηση του προϋπολογισμού για Πολιτισμό, Αθλητισμό και Πρόνοια, ώστε να μην διακινδυνεύσει η λειτουργία και ο δημόσιος χαρακτήρας των αντίστοιχων δομών.

Απέναντι στη διαχειριστική λογική της δημοτικής αρχής εμείς προτείναμε να αρθρώσει και ο δήμος Θέρμης ένα λόγο θαρραλέο, καταγγελτικό αλλά και εποικοδομητικό, να διεκδικήσει μια άλλη πολιτική για την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, μια πολιτική που θα δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και όχι στους αριθμούς, που δεν θα υπακούσει στο Παρατηρητήριο και τους Τροϊκανούς αλλά στις ανάγκες του τόπου για προκοπή, παιδεία, υγεία, πολιτισμό και πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου