Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Κόντρα για τη λαϊκή στη Ν. Ραιδεστό


Η Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης εξέδωσε ανακοίνωσε με αφορμή τη διεξαγωγή «δημοψηφίσματος» για την ίδρυση λαϊκής αγοράς. Η παράταξη θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει το «δημοψήφισμα», από τη στιγμή που υπάρχει σχετική ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου, καλεί ωστόσο τον κόσμο να συμμετάσχει και εκφράζει τις ενστάσεις της για το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων.

Η ανακοίνωση της Παρέμβασης Πολιτών αναφέρει:
«Όπως όλοι μας ήδη γνωρίζουμε η ύπαρξη μιας λαϊκής αγοράς, ουδέποτε έβλαψε την τοπική κοινωνία η την τοπική αγορά. Αντ’ αυτού, βοήθησε όλους τους πολίτες να απολαμβάνουν σε καλές τιμές, προϊόντα και αγαθά πρώτης ανάγκης, δόθηκε η δυνατότητα στους τοπικούς παραγωγούς να προωθήσουν απ’ ευθείας τα προϊόντα τους στους συντοπίτες τους, ανέπτυξε την υπόλοιπη τοπική αγορά λόγω της ύπαρξης επισκεπτών καθώς και εξελίχθηκε σε σημείο συνάντησης και κοινωνικοποίησης των πολιτών. Η ύπαρξη λαϊκής αγοράς στον τόπο σου, στη γειτονιά που ζεις, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε τώρα, απαλλάσσει τον κάτοικο από άσκοπες μετακινήσεις σε λαϊκές αγορές εκτός του Δήμου μας.
Οι προσπάθειες των ενδιαφερόμενων κατοίκων της Νέας Ραιδεστού από το 2011, για την δημιουργία λαϊκής αγοράς, σε μια Κοινότητα που αριθμεί τουλάχιστον 4500 κατοίκους, σκόνταψαν εν τη γενέσει τους. Τελικώς σύμφωνα με την απόφαση 16/2013 απορρίπτεται ομόφωνα το αίτημα τους, από το προηγούμενο τοπικό συμβούλιο για «διάφορους λόγους», παρόλο που συγκεντρώθηκαν περίπου 400 υπογραφές απ’ τους κατοίκους.
Το θέμα επανέρχεται μετά τις Δημοτικές Εκλογές του 2014 στο νέο Κοινοτικό Συμβούλιο, με έγγραφο αίτημα της «Παρέμβασης Πολιτών Δήμου Θέρμης» στις 22 Οκτωβρίου και γίνεται ΟΜΟΦΩΝΑ αποδεκτή η πρόταση λειτουργίας Λαϊκής Αγοράς στη Νέα Ραιδεστό.
Και όλοι πιστέψαμε ότι το θέμα έκλεισε…!!!
Κι όμως, σήμερα μετά από περίπου τέσσερις μήνες, το θέμα «σέρνεται» από την Κοινότητα στην Ποιότητα Ζωής, στο Δήμο και ξανά πίσω στην Κοινότητά μας!!!
Και ενώ αναμέναμε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να υιοθετήσει την Ομόφωνη απόφαση της Κοινότητας για ίδρυση λαϊκής αγοράς, πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα, για ένα θέμα τόσο απλό, υποβαθμίζοντας το ρόλο του Τοπικού Συμβουλίου.
Παρόλα αυτά το Τοπικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για δημοψήφισμα και συζήτησε την μορφή του ερωτηματολογίου που προτάθηκε από το Δήμο. Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο δεν εστιαζόταν μόνο στην ουσία του δημοψηφίσματος, για το αν και πού θα γίνει η λαϊκή αγορά, αλλά περιείχε και άλλα ερωτήματα, άσχετα με το θέμα (όπως φύλο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας κλπ), για τα οποία η παράταξή μας δεν συμφώνησε.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε αν από εδώ και πέρα για κάθε ομόφωνη απόφαση που λαμβάνεται από τα Συμβούλια, Τοπικά και Δημοτικό, θα πρέπει στη συνέχεια να διεξάγεται και «δημοψήφισμα». Αυτή η πρακτική υποβαθμίζει τον ρόλο των Τοπικών Συμβουλίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας τα διακοσμητικά στοιχεία.

Ως «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΏΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ»:
1. Δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όλες αυτές τις «μεθοδεύσεις».
2. Προτείνουμε τους πολίτες να προσέλθουν και να ψηφίσουν την Κυριακή 15 Μαρτίου στο Κοινοτικό Κατάστημα της Νέας Ραιδεστού, από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι.
3. Προτρέπουμε τους πολίτες να μην απαντήσουν σε καμιά άλλη ερώτηση εκτός από τη δημιουργία ή όχι καθώς και τη θέση της λαϊκής αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου