Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Εκλογές το συντομότερο δυνατό ζήτησε ο Τσίπρας


Θέμα εθνικών εκλογών έφερε στο προσκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, με διαφορά που αυτή τη στιγμή (στο 99% των εκλογικών τμημάτων) είναι στο 3,9% από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και κατά την αποχώρησή του μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου.

«Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εκτιμήσεις μας για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Το αποτέλεσμα, δημιουργεί ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο. Έχουμε ιστορική ανατροπή και νέους συσχετισμούς δύναμης. Δεν είναι μόνο η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ότι τα δυο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν απώλεια 11 μονάδων από τα ποσοστά των εκλογών του 2012. Αν χθες είχαμε εθνικές εκλογές τα δυο κόμματα θα είχαν αθροιστικά 94 βουλευτές από 162 που έχουν σήμερα στη Βουλή.

Αυτό συνιστά μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στην βούληση του λαϊκού σώματος και σε αυτά που υπάρχουν στην Βουλή. Όταν καταγράφεται έντονη δυσαρμονία, κανείς δε νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την χώρα. Δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το Σύνταγμα ορίζει όταν υπάρχει έντονη δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης, τότε η λύση είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Κατέθεσα την άποψη μας ότι πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο να υπάρξει προσφυγή σε εκλογές για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον τόπο».


Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας: «Άκουσα χθες τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην πολιτική όπως και στην ζωή καλό είναι να ξέρεις να κερδίζει αλλά και να χάνεις. Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε σαν να κέρδισε εκείνος με 4 μονάδες διαφορά. Τον καλώ να μην διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε στα συρτάρια του πριν τις ευρωεκλογές για ομαδικές απολύσεις, για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις για νέα φορολογικά μέτρα. Να μην ιδιωτικοποιήσει το νερό, να μην προχωρήσει σε εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και των παραλιών μας. Όλα πρέπει να μείνουν στο δημόσιο. 

Προειδοποιούμε τον πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον διορισμό του επόμενου Επιτρόπου στην ΕΕ χωρίς την συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στην χώρα. Δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που να δεσμεύουν τη χώρα και τον λαό για τα επόμενα χρόνια με τα ποσοστά που πήρε χθες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου