Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Mekorot: Ποια είναι η εταιρεία, που θέλει να αγοράσει την ΕΥΑΘ


Εκπρόσωποι της ισραηλίτικης Mekorot, που συμμετέχει σε κοινοπραξία για την αγορά της ΕΥΑΘ βρέθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στα κάγκελα εργαζόμενοι και πολίτες, που έστειλαν ηχηρό μήνυμα μέσω του δημοψηφίσματος, κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Ποια είναι η Mekorot...

Πρόκειται για την κρατική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ, η οποία έστησε το «Απαρτχάιντ του νερού» στη Λωρίδα της Γάζας και από το 2000 και μετά έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Πλέον είναι μια από τις κυρίαρχες εταιρείες στον έλεγχο των υδάτινων πόρων παγκοσμίως μετατρέποντας το νερό από «δημόσιο αγαθό σε είδος πολυτελείας», όπως καταγγέλλουν και διεθνείς οργανώσεις.

Οι αντιδράσεις και οι καταγγελίες για τις «επενδύσεις» της Mekorot οδήγησαν σε ένα μποϊκοτάζ σε βάρος της ισραηλινής εταιρείες. Λόγω της κινητοποίησης ορισμένες συνεργασίες της Mekorot έχουν διακοπεί τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα αυτή με την ολλανδική Vitens, ενώ «χάλασε» και η συμφωνία με την Αργεντινή, ύψους 170 εκατ. δολαρίων, για εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας υδάτων.

Διαβάστε αναλυτικά για τη δράση της Mekorot στο άρθρο του Tvxs.gr: «Το Απαρτχάιντ του Νερού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου