Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Προωθείται ρύθμιση με αφορμή τον ΠΑΟΚ

Ο Θ. Παπαδόπουλος (αριστερά)
και ο Σ. Δανιηλίδης (κέντρο)
Το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) συνεδριάζει εκτάκτως αύριο στις 3.30 μ.μ. με πρωτοβουλία του προέδρου της και δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη και του αντιπροέδρου της και δημάρχου Θέρμης, Θόδωρου Παπαδόπουλου.  

Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης είναι η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, που συμπληρώνει τις διατάξεις του ΔΚΚ σχετικά με την εκμίσθωση ακινήτων των ΟΤΑ, θέμα που απασχολεί το σύνολο των δήμων της χώρας. Το κατ’ επείγοντος του θέματος στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει από την πίεση που ασκεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη δημιουργία του αθλητικού της κέντρου σε έκταση της Θέρμης.

Όπως είναι γνωστό πριν λίγες μέρες η αρμόδια επιτροπή του Άρθρου 152 απέρριψε την προσφυγή του δήμου Θέρμης κατά της αρνητικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μετά την εξέλιξη αυτή, που ανέδειξε τις διαστάσεις ενός σοβαρού προβλήματος των δήμων για την αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων, Δανιηλίδης και Παπαδόπουλος ανέλαβαν πρωτοβουλία νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να αρθούν τα όποια τυπικά εμπόδια και να διασφαλιστούν νομοθετικά οι υγιείς, για το δημόσιο συμφέρον, αντιλήψεις αξιοποίησης των δημοτικών εκτάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο δήμαρχοι σε συνεργασία με έγκριτους νομικούς επεξεργάστηκαν μία συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη με την οποία πλέον οι δήμοι θα μπορούν να αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία τους θέτοντας προϋποθέσεις και δεσμεύσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τα τοπικά συμφέροντα.

«Η υιοθέτηση της πρότασης της ΠΕΔ-ΚΜ και η ένταξη της νομοθετικής διάταξης ως τροπολογίας σε συζητούμενο νομοσχέδιο είναι η μόνη δυνατή επιλογή που μπορεί να δώσει διέξοδο στο θέμα. Με τη νομοθετική πρόταση που εξετάζουμε και θα καταθέσουμε επίσημα, θωρακίζεται νομικά η δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης χωρίς οι δήμοι να είναι αναγκασμένοι να οδηγηθούν στο ξεπούλημα της περιουσίας τους, διασφαλίζοντας έτσι την αξιοποίησή της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών του κάθε δήμου», δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης.

Μετά την αυριανή συνεδρίαση το προεδρείο της ΠΕΔ-ΚΜ θα ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να γίνει άμεσα αποδεικτή η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου