Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Θ. Παπαδόπουλος: «Θα κατεβάσουμε τροπολογία»

Μία από τις μακέτες του αθλητικού κέντρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ


Ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της κατασκευής του αθλητικού κέντρου του ΠΑΟΚ και την τροπολογία με την οποία θα ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «Arena fm 89,4» τόνισε:

Για τις νέες αρνητικές εξελίξεις: «Με τις τελευταίες εξελίξεις μας λένε πως δεν μπορούμε να μισθώσουμε χώρο για να γίνει επένδυση παρά μόνο να το μισθώσουμε για αγροτική χρήση. Μας λένε δεν επιτρέπεται ρητά από τον νόμο. Τους λέμε εξετάστε νομιμότητα να και πείτε μας ποιόν νόμο παραβαίνουμε. Είχαμε συζητήσει με πάρα πολλούς καθηγητές πανεπιστημίου και νομικούς έτσι ώστε η πρόταση που θα κάναμε και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Να συνάδει απόλυτα με το θεσμικό καθεστώς. Ρωτάμε ποιόν νόμο παρεμβαίνουμε. Δεν βρίσκουν αλλά μας λένε δεν προβλέπεται ρητά. Αυτός είναι ο λόγος που διώχνουν μια επένδυση. Βέβαια, εμείς θα βρούμε άκρη αρκεί να έχει υπομονή ο επενδυτής. Πρέπει να κάνει παραπάνω υπομονή γιατί όποιος και να ήταν θα είχε εξαντληθεί μέχρι τώρα. Πρέπει να υπάρξει υπομονή και θα το λύσουμε νομοθετικώς. Έχουμε συζητήσει με το υπουργείο να κατεβάσουμε μια τροπολογία για να το προβλέπει ρητά. Αυτό που κατά την άποψη μου στον κώδικα προβλέπεται δεν είναι ρητό. Αυτό δεν αφορά τον Δήμο Θέρμης. Κανένας Δήμος στην χώρα δεν μπορεί να μισθώσει για πάνω από τρία χρόνια που προβλέπεται για να γίνει κάποια επένδυση. Αυτό είναι αδιανόητο σε μια χώρα που έχει ανεργία 30% και στους νέους είναι 60%. Διώχνει τους επενδυτές για μια επένδυση που θα γίνει μετά από διαγωνισμό και εξασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών.

Έχω ξοδέψει ατέλειωτες εργατοώρες για αυτήν την ιστορία και έχω συναντηθεί με πάμπολλους δικηγόρους και καθηγητικές την νομικής. Πραγματικά έχω αγανακτήσει με αυτήν την ιστορία όμως δεν το βάζω κάτω γιατί είμαι πεισματάρης. Αρκεί να έχει υπομονή και ο επενδυτής. Να το λύσουμε νομοθετικά γιατί την επένδυση την έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα. Όλοι οι Δήμοι της χώρας να έχουν την δυνατότητα να μισθώνουν χώρους για επενδύσεις. Αν ήταν να την πουλήσουμε θα γινόταν σε έναν μήνα. Με λίγα λόγια μας λένε να πουλήσουμε. Να μην προσεγγίσουμε επενδυτές και να κρατήσουμε και την επένδυση μας. Τα εξήγησα αυτά και στους πολίτες και στο δημοτικό συμβούλιο. Αν πουλήσουμε θα πάρουμε τα ίδια χρήματα που θα πάρουμε με την μίσθωση. Θα πάρουμε και προκαταβολή 1.000.000 για να κάνουμε το κολυμβητήριο. θα κινηθούμε πολύ γρήγορα και θα προσπαθήσουμε να γίνει η επένδυση στον τόπο μας».

Για το αν υπάρχει περίπτωση να μπλοκάρουν την επένδυση από την Αθήνα εξαιτίας του Σαββίδη: «Όλα τα σκέφτομαι τώρα. Πριν θα έλεγα δεν νομίζω αλλά τώρα θα πω πως μπορεί να είναι και έτσι. Αν η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει πως λειτουργεί για το όφελος της χώρας πρέπει άμεσα να καταθέσει την τροπολογία. Είναι μια τροπολογία πέντε σειρές. Απλώς αυτό που έχει ο κώδικας θα το γράψει ρητά. Δεν το περιγράφει ρητά. Λέει πως ο Δήμος μπορεί να μισθώνει την περιουσία του όμως δεν λέει μακροχρόνια. Ρωτάω με την απόφαση πιο άρθρο παραβιάζουμε; Μου λένε πως δεν παραβιάζουμε τίποτα απλά δεν αναφέρεται ρητά και για αυτό το κόβουμε».

Για το πώς βγαίνει ο δήμαρχος του Παύλου Μελά και λέει να πάνε εκεί να επενδύσουν: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένες θέσεις. Εκεί υπάρχουν άλλα προβλήματα. Εδώ έχουμε φτάσει στο αμήν και είναι σχεδόν όλα έτοιμα. Αν η κυβέρνηση θέλει να μην αποδείξει μη εμπλοκή δική της πρέπει να περάσει άμεσα την τροπολογία που θα αναφέρεται με σαφήνεια η δυνατότητα των Δήμων να κάνουν μακροχρόνιες μισθώσεις».

Για το πότε θα κατατεθεί η τροπολογία: «Μπορεί και αυτή την βδομάδα να κατεβούμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον Δήμο. Αυτός με νοιάζει πρώτα και μετά όλα τα άλλα».

Για το αν έχει μιλήσει με την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη: «Έχω μιλήσει όχι με τον ίδιο αλλά με τους συνεργάτες του. Έχει την ίδια άποψη με εμένα, πως πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, κεντρικά και να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου