Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Δημοκρατική Ενότητα: «Πρώτα ο άνθρωπος»

Τις κινήσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια ο δήμος Θέρμης για τη στήριξη των δημοτών που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα εν μέσω κρίσης, υπενθύμισε με δελτίο Τύπου της η «Δημοκρατική Ενότητα», τονίζοντας ότι «η κοινωνική φροντίδα και η κοινωνική αλληλεγγύη προς τους πλέον ανήμπορους συμπολίτες μας, ήταν ανέκαθεν στο επίκεντρο της πολιτικής της διοίκησης του δήμου Θέρμης».

Διαβάστε αναλυτικότερα λεπτομέρειες για το γραφείο απασχόλησης ανέργων του δήμου Θέρμης, το κοινωνικό πρατήριο, το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, τα ΚΑΠΗ και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και όλες τις πρωτοβουλίες, που είχαν επίκεντρο το παιδί.

Κοινωνική φροντίδα: Δεν είναι εξαγγελία, είναι πραγματικότητα!

Σε αρκετούς δήμους ο τομέας της κοινωνικής φροντίδας θεωρούταν σαν ένα είδος πολυτελείας. Η βασική φιλοσοφία για αρκετές δημοτικές διοικήσεις ήταν “ας μαζέψουμε τα σκουπίδια, ας ασφαλτοστρώσουμε κανέναν δρόμο και άμα μας περισσέψει χρόνος και χρήμα θα τα δούμε κι’ αυτά”. Όμως και σε αρκετούς δήμους οι οποίοι ανέπτυξαν κοινωνικές δομές, τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, αυτές υποχώρησαν, μαράζωσαν και πολλές σταμάτησαν. Για τη διοίκηση του δήμου Θέρμης η κοινωνική φροντίδα και η κοινωνική αλληλεγγύη προς τους πλέον ανήμπορους συμπολίτες μας ήταν ανέκαθεν στο κέντρο της πολιτικής της.

Στα χρόνια της κρίσης έγινε πρώτη της προτεραιότητα. Κατά την τελευταία τριετία και παρά τη δραματική περικοπή –έως και 60%- των πόρων αλλά και του προσωπικού, ο δήμος Θέρμης όχι μόνον διατήρησε όλες τις δομές που είχε από καιρού δημιουργήσει, αλλά τις ενίσχυσε και προσέθεσε και νέες προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των συμπολιτών μας. Στο διάστημα αυτό η δημοτική αρχή σχεδίασε και υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων το οποίο αγκάλιασε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δημιουργώντας ένα ασφαλές δίχτυ προστασίας για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης, αλλά και τη σπουδαία συνεισφορά των εθελοντών συμπολιτών μας καθώς και τις γενναίες χορηγίες των τοπικών επιχειρήσεων. Η απόδειξη για το τι πετύχαμε κρύβεται στα προεκλογικά προγράμματα των άλλων δημοτικών παρατάξεων οι οποίες περιορίζονται να υπόσχονται “διατήρηση και ενίσχυση όλων των κοινωνικών δομών”. Μόνον που για μας η κοινωνική φροντίδα και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι σύνθημα, ούτε ανέξοδη εξαγγελία, είναι εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα την οποία αναγκάζονται να αναγνωρίσουν ακόμη και οι αντίπαλοί μας.

Γραφείο Απασχόλησης Δήμου Θέρμης: Ανάχωμα στην ανεργία

Ο Δήμος Θέρμης διέγνωσε εγκαίρως ότι η ανεργία ήταν από τα εκρηκτικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε η τοπική κοινωνία. Δεν περιορίστηκε να αναμένει τις όποιες κεντρικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά ανέλαβε αμέσως δράση. Οργάνωσε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο το Γραφείο Απασχόλησης Δήμου Θέρμης, μέσω του οποίου έφερε σε επαφή τους άνεργους συμπολίτες μας με τις τοπικές επιχειρήσεις.

Την τετραετία 2011-2014 κατατέθηκαν στο Γραφείο Απασχόλησης 2.190 βιογραφικά σημειώματα. Το Γραφείο συνεργάσθηκε με 750 επιχειρήσεις για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας και για πληροφορίες σχετικά με επιδοτούμενα προγράμματα για πρόσληψη ανέργων. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2.500 διασυνδέσεις μεταξύ ανέργων και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με σκοπό την κάλυψη μιας θέσης εργασίας και πραγματοποιήθηκαν 680 προσλήψεις, ενώ ενημερώθηκαν 1.100 άτομα για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Κοινωνικό Πρατήριο: Στήριξη σε χιλιάδες συμπολίτες μας

Περισσότερο από οποιονδήποτε η οικονομική κρίση έθεσε σε δοκιμασία τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανέργους και Άτομα με Αναπηρία που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη, όπως φαγητό, ρουχισμό, είδη ατομικής υγιεινής κ.ά. Ο Δήμος Θέρμης δεν έμεινε απαθής. Με τη βοήθεια εθελοντών και την καθοριστική αρωγή των τοπικών επιχειρήσεων έθεσε σε λειτουργία, ήδη από το 2009 το Κοινωνικό Πρατήριο. Μέσα απ’ αυτό παρέχει είδη πρώτης ανάγκης για σίτιση, ατομική υγιεινή και ένδυση σε περίπου 450 οικογένειες, διαφυλάττοντας την αξιοπρέπειά τους, χωρίς φυσικά καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους. Τα είδη προέρχονται από δωρεές συμπολιτών μας και χορηγίες τοπικών επιχειρήσεων.

Κοινωνικό Ιατρείο & Φαρμακείο: Γιατροί και φάρμακα για τους ανασφάλιστους

Εκτός από τα προς το ζην οι άποροι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Θέρμης συνέβαλε στην ίδρυση του Κοινωνικού Ιατρείου παραχωρώντας στέγη και ενεργοποιώντας το δίκτυο εθελοντών. Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2013 και παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε εκατοντάδες συμπολίτες μας. Στο Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης υπάρχουν οι ειδικότητες παθολόγου και παιδίατρου, καθώς και μονάδα ψυχο-κοινωνικής στήριξης. Επίσης, υπάρχει συνεργασία με γιατρούς των υπολοίπων ειδικοτήτων οι οποίοι δέχονται τους ανασφάλιστους στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Συνολικά, προσφέρουν εθελοντική εργασία 89 γιατροί όλων των ειδικοτήτων.

Παράλληλα, από το 2011 λειτουργεί και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Ειδικότερα, έχουν τοποθετηθεί κυτία υποδοχής φαρμάκων σε κάθε δημοτική και τοπική Κοινότητα και στα Αγροτικά Ιατρεία απ’ όπου προμηθεύονται τα φάρμακά του οι άποροι και ανασφάλιστοι.

ΚΑΠΗ & «Βοήθεια στο Σπίτι»: Συντροφιά και σιγουριά για τους ηλικιωμένους

Παρά τη σημαντική μείωση σε προσωπικό ο Δήμος Θέρμης κατόρθωσε να διατηρήσει ακέραιες τις δομές υποστήριξης προς τους ηλικιωμένους. Στο Δήμο λειτουργούν 13 παραρτήματα Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, σε όλες τις δημοτικές ενότητες, τα οποία αριθμούν συνολικά 4.500 μέλη! Τα ΚΑΠΗ προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, οργανωμένη ψυχαγωγία, δανειστική βιβλιοθήκη και συμμετοχή σε προγράμματα λουτροθεραπείας και θαλάσσιου μπάνιου. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, μέσω του οποίου παρέχεται οργανωμένη και συστηματική φροντίδα σε ηλικιωμένους και Άτομα με Αναπηρία. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σπίτι και αφορούν σε συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, φροντίδα νοικοκυριού. Το Πρόγραμμα εξυπηρετεί συνολικά 400 άτομα.

Φροντίδα για το παιδί: Δίπλα στους αυριανούς πολίτες χειμώνα-καλοκαίρι

Μέσα από ένα πολυποίκιλο πλέγμα δράσεων ο Δήμος Θέρμης παρέχει κάθε αναγκαία υπηρεσία προς τα παιδικά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και κυρίως σε παιδιά τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Παιδικοί σταθμοί – ΚΔΑΠ: Στον Δήμο λειτουργούν επτά παιδικοί σταθμοί, τρία Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και άλλα δύο ανάλογα Κέντρα για άτομα με αναπηρία, όπου εξυπηρετούνται συνολικά 720 παιδιά, με υπηρεσίες λογοθεραπείας, γυμναστικής και παιδιάτρου. Για τις δράσεις αυτές ο Δήμος Θέρμης αξιοποίησε πόρους του ΕΣΠΑ, καθώς και χορηγία από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Μαθησιακή Στήριξη: Σε όσα παιδιά το έχουν ανάγκη παρέχεται Μαθησιακή Στήριξη, σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη Λογοθεραπευτή. Συγκεκριμένα παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες στα παιδιά των δημοτικών παιδικών σταθμών για την έγκαιρη διάγνωση παρεκκλίσεων κατά την εξέλιξη τους, με σκοπό την εξειδικευμένη λογοθεραπευτική αντιμετώπιση τους. Η λογοθεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει και τα παιδιά του ΚΔΑΠ των ατόμων με αναπηρία.

Καλοκαιρινά προγράμματα: Ο Δήμος όχι μόνον συντηρεί αλλά και εμπλουτίζει διαρκώς το πρόγραμμα «Καλοκαιρινή φύλαξη με δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής και σχολική ηλικίας». Μέσω αυτού του προγράμματος παρέχεται ασφαλής φύλαξη, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε χώρους ελεγχόμενους με ειδικούς παιδαγωγούς. Το 2012 το πρόγραμμα παρακολούθησαν 250 παιδιά (δημοτικά σχολεία: 2ο Θέρμης, Τριλόφου, Βασιλικών και Ταγαράδων). Το 2013 το πρόγραμμα παρακολούθησαν 200 παιδιά (δημοτικά σχολεία: 1ο Θέρμης, 2ο Καρδίας και Βασιλικών).

Παράλληλα λειτουργεί ειδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία. Το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν συμμετοχή σε μισθωμένη κατασκηνωτική εγκατάσταση, σε είκοσι άτομα, για διάστημα δύο εβδομάδων.

Δίκτυο Εθελοντών: Οι «δικοί μας» άνθρωποι

Καμία από τις δράσεις κοινωνικής φροντίδας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν δεν υπήρχε η αυθόρμητη και ιδιαιτέρως συγκινητική προσφορά δεκάδων συμπολιτών μας οι οποίοι με σπάνιο μεράκι και αυταπάρνηση στηρίζουν όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. Οι Εθελοντές βρίσκονται παντού και παρέχουν στήριξη στα προγράμματα “Δημιουργική απασχόληση” των ΚΔΑΠ, συνοδεία και συντροφιά, έχουν ενεργή συμμετοχή σε εκδηλώσεις, συλλέγουν και μεταφέρουν δέματα και τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο, κατασκευάζουν χειροτεχνίες οι οποίες πωλούνται σε φιλανθρωπικά Bazaar κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου