Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Η «Παρέμβαση Πολιτών» για τις δημαιρεσίες


Μέσω ανακοίνωσή της η «Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης» τοποθετήθηκε για τις εκλογές στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, που ανέδειξαν το προεδρείου, τη σύνθεση επιτροπών και τους εκπροσώπους του δήμου στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης με τη νέα σύνθεση μετά τις εκλογές τις 18ης Μαΐου. Στο Συμβούλιο εκλέχθηκε το Προεδρείο του Συμβουλίου, οι Επιτροπές (Οικονομική και Ποιότητα Ζωής) καθώς και οι εκπρόσωποι του Δήμου στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους αιρετούς και πιστεύει ότι το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο σύνθεσης, διαλόγου και πολιτικής σκέψης. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δεσμεύεται να αξιολογήσει τον κανονισμό λειτουργίας, με βάση τις εμπειρίες της πρώτης περιόδου του νέου Καλλικρατικού Δήμου, και να καταθέσει προτάσεις για την πιο αποδοτική λειτουργία του νέου Συμβουλίου.

Εκ μέρους της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προτάθηκε και εκλέχθηκε ο Μοσχόπουλος Μοσχόπουλος, εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος της Ενότητας Βασιλικών. Η συμμετοχή μας στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και η στάση μας στην εκλογή και των υπολοίπων θέσεων του προεδρείου του ΔΣ, αποδεικνύει τη διάθεση ουσιαστικής συμμετοχής, διαλόγου και σύνθεσης που θα έχει η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης.

Μόνος μας στόχος θα είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών και του τόπου μας και όχι η δημιουργία εντυπώσεων και η αποδόμηση των άλλων παρατάξεων ή συμβούλων. Γνωρίζουμε ότι τα περιθώρια, που αφήνει το θεσμικό πλαίσιο στη θέση του Αντιπροέδρου, είναι ελάχιστα. Θα διεκδικήσουμε όμως την ουσιαστική συμμετοχή και για το λόγο αυτό ευχηθήκαμε και στη νέα Πρόεδρο του Συμβουλίου, συνάδελφο Αθηνά Παπαδάκη, καλή επιτυχία και ουσιαστική συμβολή στην αποτελεσματική, συνθετική και δημοκρατική λειτουργία του οργάνου.

Στις Επιτροπές (Οικονομική και Ποιότητα Ζωής) η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επέλεξε να μην εξαντλήσει τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία αλλά να παραχωρήσει από μία θέση τακτικού μέλους, σε κάθε επιτροπή, στους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας. Αναγνωρίζοντας την αντιδημοκρατική ρύθμιση του Καλλικράτη, που δίνει τη δυνατότητα αποκλεισμού των μικρότερων παρατάξεων από τα όργανα του δήμου και παραποιεί την απλή αναλογική, καλέσαμε τις άλλες παρατάξεις να συμμετέχουν, και με την στήριξή μας, στις δύο επιτροπές. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δέχτηκε την πρότασή μας, στη βάση της αναλογικότητας, αντίθετα με το ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, που επέλεξε τη αποχή από τα όργανα αυτά.

Έτσι σε κάθε επιτροπή εκ μέρους της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ εκλέχθηκαν :
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Φάμελλος Σωκράτης και Πράτανος Απόστολος με αναπληρωματικά μέλη τους Μοσχόπουλο Μοσχόπουλο και Αγοραστούδη Ευγενία.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ: Ιωσηφίδης Γιάννης και Σαραφιανός Χρήστος με αναπληρωματικό μέλος της Χρυσοστομίδου Όλγα.

Τέλος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέχθηκαν και οι αντιπρόσωποι του Δήμου Θέρμης στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Από την πλευρά της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ εκλέχθηκε ο επικεφαλής Σωκράτης Φάμελλος (με αναπληρωματικούς τους Πράτανο Απόστολο και Μοσχόπουλο Μοσχόπουλο), ο οποίος ζήτησε να γίνει συζήτηση και τοποθέτηση των παρατάξεων στη συνεδρίαση, ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο της εκπροσώπησης και μία στόχευση για τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ανέφερε :

«Επειδή ζούμε τη δυσκολότερη περίοδο της Αυτοδιοίκησης, σε μια περίοδο που η κοινωνία μας έχει ανάγκη, πρέπει να πετύχουμε την καλύτερη οργάνωση, συνεργασία και διεκδίκηση των δήμων για να υποστηρίξουμε το μέλλον της κοινωνίας μας.

Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της επιχειρούν να πάψει η Αυτοδιοίκηση να είναι ένα ζωντανό κύτταρο διεκδίκησης, δημιουργίας, αλληλεγγύης και δημοκρατίας. Σήμερα σε επίπεδο ηγεσίας και συλλογικών οργάνων η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται συμβιβασμένη και ανοχύρωτη, χωρίς πολιτικό σχέδιο και αντανακλαστικά.

Τα νέα συλλογικά όργανα οφείλουν να αντιπαρατεθούν στη μιζέρια και στην απαξίωση του θεσμού. Να σταθούν τεκμηριωμένα και με αυτοδιοικητική πρόταση απέναντι από τις κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές και να μιλήσουν πρώτα από όλα με την κοινωνία. Να ασκήσουν και να υπερασπιστούν με κάθε μέσο τα συνταγματικά δικαιώματα της Τ.Α. που παραβιάζονται (πόροι, διοικητική αυτοτέλεια, άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής κ.λπ.).

Μια τέτοια συμμαχία της Αυτοδιοίκησης μπορεί να ανοίξει μια ουσιαστική δημοκρατική συζήτηση στους θεσμούς και την κοινωνία, για ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο με απλή αναλογική, ουσιαστική αποκέντρωση και ενδοδημοτική δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου