Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Το θέμα του καταρροϊκού πυρετού φέρνει στο δ.σ. η Παρέμβαση Πολιτών


Με ανακοίνωσή της η Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης ζητά να συζητηθεί με τη μορφή του κατ’ επείγοντος στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το θέμα της ζωονόσου του καταρροϊκού πυρετού, που απειλεί τα ζώα των κτηνοτρόφων του δήμου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά από επικοινωνία με κτηνοτρόφους πολλών διαμερισμάτων του δήμου μας γίνεται πλέον φανερό πως η εξάπλωση της ζωονόσου του καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια των αιγοπροβάτων της περιοχής μας έχει γίνει ανεξέλεγχτη. Την κατάσταση αυτή μας επιβεβαίωσε σήμερα και το Κτηνιατρείο Βασιλικών.

Αν η εξάπλωση δεν περιοριστεί γρήγορα υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αποδεκατιστεί το ζωικό κεφάλαιο και να καταστραφούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας. Ήδη πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν χάσει πάνω από το 25% του πληθυσμού των κοπαδιών τους. Η ζωονόσος αυτή μεταδίδεται αποκλειστικά από έντομα (σκνίπες , κουνούπια )και τα τελευταία χρόνια λόγω τις περιοριστικής πολιτικής των κυβερνήσεων, δεν εφαρμόζονται, όπως και στο Δήμο Θέρμης, προγράμματα κουνουποκτονιών με συνέπεια την εμφάνιση και ραγδαία εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.

Είναι λοιπόν προφανές πως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό αρχικά της εξάπλωσης της ασθένειας και στη συνέχεια την εξάλειψή της, πέρα από την οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων μας, θα υπάρξουν και αρνητικές συνέπειες συνολικά για την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε να εισαχθεί θέμα συζήτησης με τη μορφή του κατεπείγοντος στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου και προτείνουμε επίσης από την πλευρά του δήμου τις κάτωθι ενέργειες :
  • Συστηματική καταγραφή των εκτροφών στις οποίες έχουν ήδη νοσήσει ζώα και να αποτυπωθεί 
  • κατά εκτροφή ο αριθμός των θυμάτων από την ασθένεια.
  • Να υπάρξουν αρχικά εντομοκτονίες πέριξ των ποιμνιοστασίων που εμφανίστηκε το πρόβλημα και προληπτικά σε όλα τα ποιμνιοστάσια εντός των ορίων του Δήμου. Παράλληλα στους αγροτικούς οικισμούς να γίνουν ψεκασμοί στις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών (πχ. Εκροή αγωγών όμβριων υδάτων). Να ασκηθεί πίεση για το θέμα αυτό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να εξεταστούν τα περιθώρια δημοτικών πρωτοβουλιών για την πυροσβεστική αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων της εξάπλωσης της ασθένειας.
  • Να υποστηριχθούν από το Δήμο Θέρμης οι ενέργειες του κτηνιατρείου των Βασιλικών που αδυνατεί λόγο υποστελέχωσης να ανταποκριθεί στον όγκο των εργασιών που απαιτεί η αντιμετώπιση της ασθένειας (πχ. μεταφορά των κτηνιάτρων με μέσα του Δήμου, μεταφορά δειγμάτων, κλπ.)
  • Να ληφθεί πρόνοια για την ταφή των θανόντων ζώων.
  • Να εξεταστούν όλα τα διαθέσιμα κτηνιατρικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας σε συνεργασία και με το ΑΠΘ
  • Να υπάρξει επικοινωνία με τους όμορους Δήμους και την Περιφέρεια για τον συντονισμό όλων των ενεργειών για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια.
  • Να διερευνηθεί και να διεκδικηθεί η διαδικασία για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων από την Πολιτεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου