Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Βολές σε ΠΕΔ ΚΜ και δήμο και κάλεσμα για κινητοποιήσεις


Με νέα ανακοίνωσή της η Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης επανέρχεται στο πρόβλημα των σχολικών μεταφορών, που δεν έχει λυθεί με αποτέλεσμα τα παιδιά να μετακινούνται με διάφορους άλλους τρόπους αλλά όχι τον ενδεδειγμένο.


Η Παρέμβαση Πολιτών «επιτίθεται» κατά της δημοτικής αρχής για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, καυτηριάζει την αργοπορία της ΠΕΔ ΚΜ και καλεί τους γονείς σε κινητοποιήσεις.

Η ανακοίνωση της Παρέμβασης Πολιτών αναφέρει:

«Ορατότης μηδέν στις σχολικές μεταφορές

Ολοκληρώνεται και η 2η εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και δεν υπάρχει ακόμα λύση στον ορίζοντα για το θέμα των σχολικών μεταφορών. Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται αντί να λύνονται. Και όλα αυτά ενώ φέτος στο δήμο Θέρμης έγινε ενημέρωση των γονέων ότι οι απαραίτητες ενέργειες είχαν δρομολογηθεί πριν την έναρξη των σχολείων και δεν χρειαζόταν καμία ανησυχία και καμία παρέμβαση.

Είναι κατάντημα και ήττα για την κοινωνία μας να ξεκινάει και αυτή η σχολική χρονιά με το ίδιο πρόβλημα. Εικόνες σαν αυτή που δημοσιεύουμε, με τους μαθητές υπό βροχή σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια, μέσα σε χωράφια και ουρές αυτοκινήτων, δεν τιμούν κανένα. Οι ευθύνες κατανέμονται σε όλους, υπεύθυνους και ανεύθυνους.

Οι διαγωνισμοί της Περιφέρειας έγιναν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η τροπολογία που έπρεπε να ψηφιστεί από τον Μάιο, ψηφίστηκε μόλις την ημέρα έναρξης των μαθημάτων και ακόμα αναζητείται στο ΦΕΚ, μια άλλη τροπολογία για αναδρομικότητα της πρώτης την περιμένουν στη Βουλή αλλά ο Υπουργός Εσωτερικών αρνείται την ύπαρξή της, τα εντάλματα πληρωμής δρομολογίων προηγούμενων ετών είναι σταματημένα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, οι μεταφορείς βρήκαν ευκαιρία να πιέσουν για να πάρουν τα χρωστούμενα στοχεύοντας και σε νέες παρατάσεις, κοκ. Και όλα αυτά στην πλάτη των νέων και των παιδιών μας, που χάνουν το δικαίωμα της πρόσβασης στη γνώση και μάλιστα με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

Οι δήμοι δεν διεκδίκησαν πολιτικά τα δίκαια αιτήματα της σχολικής κοινότητας, εξαντλήθηκαν σε συναντήσεις ‘καλού κλίματος’, ενώ ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε από την πολιτεία βούληση επίλυσης του προβλήματος. Το συναινετικό κλίμα καθυστέρησε τις κινητοποιήσεις, κάλυψε τις ευθύνες της κυβέρνησης και μας έφερε σε αδιέξοδο, εφόσον χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Από την πλευρά μας επισημάναμε πολλές φορές στη δημοτική αρχή και σε Δημοτικά Συμβούλια την αναποτελεσματική τακτική και την ανησυχία μας. Ακόμα και τα δελτία τύπου Περιφέρειας και ΠΕΔ ΚΜ αλληλοδιαψεύδονταν. Και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 16/9 ο δήμαρχος δε δέχτηκε την πρότασή μας να καταγγείλουμε, ως Δήμος Θέρμης, τους υπεύθυνους (Υπουργείο και Περιφέρεια).
Σήμερα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις κινητοποιήσεις του γονεϊκού κινήματος και γενικά της σχολικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να στοχεύουν στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας, εφόσον δεν λήφθηκαν πολιτικές πρωτοβουλίες για να λυθεί το θέμα.

Οι κινητοποιήσεις πρέπει να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα και τις ευθύνες που το διαιωνίζουν. Και δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι για το κλείσιμο των σχολείων και την απώλεια μαθημάτων. Άμεσα οι κινητοποιήσεις πρέπει να στοχεύουν στην υπογραφή συμβάσεων, με βάση την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, και στην εμφάνιση των λεωφορείων στα σχολεία. Η Περιφέρεια πρέπει άμεσα να καλέσει τους λεωφορειούχους και να προχωρήσει σε συμβάσεις. Σε δεύτερη φάση όμως, μετά τις συμβάσεις, πρέπει να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση μέχρι τον Φλεβάρη ώστε να κατατεθεί μια νέα πρόταση οργάνωσης των σχολικών μεταφορών, που δεν θα διαιωνίζει τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ συμμετέχει και υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών που προετοιμάζονται και θα πιέσει σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για επιτάχυνση της επίλυσης του προβλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου