Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Κλιμάκωση αντιδράσεων για τις αυξήσεις στον ΟΑΣΘ


Την ώρα που τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ μειώνονται, οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται. Η κρατική επιχορήγηση περικόπτεται και τη διαφορά πληρώνει πάλι το επιβατικό κοινό.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ, επιτροπές ανέργων και λαϊκές επιτροπής με κύρια αιτήματα τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50% και τη δωρεάν μετακίνηση με την κάρτα ανεργίας και το πάσο για μαθητές και φοιτητές.

 Για το θέμα αυτό θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, που τονίζει ότι «το διαρκές, διαχρονικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο λειτουργίας και επιδότησης του οργανισμού συνεχίζεται». Το απόγευμα στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συνέλευση της Επιτροπής Δράσης Δυτικών Συνοικιών στο δημαρχείο Αμπελοκήπων, ενώ το Σάββατο στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο χαράτσι στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ. Δεν έχουμε-δεν πληρώνουμε».

Την προσεχή Δευτέρα το «Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων Θεσσαλονίκης» καλεί πολιτικούς φορείς, δημοτικές παρατάξεις, σωματεία, συλλογικότητες της πόλης, επιτροπές κατοίκων και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο σε συζήτηση στην ΕΡΤ3, στη Λ. Στρατού, για τον κοινό συντονισμό εναντίον της επικείμενης αύξησης των εισιτηρίων από τον ΟΑΣΘ, και της διεκδίκησης δωρεάν μετακινήσεων για ανέργους. Τέλος, το Δίκτυο προγραμματίζει την, καθιερωμένη πλέον, παρέμβαση για τη διαγραφή προστίμων ανέργων και τη διεκδίκηση δωρεάν μετακινήσεων, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στις 12 το πρωί στα γραφεία του ΟΑΣΘ (Μπότσαρη & Παπαναστασίου).

Οι αυξήσεις από 1 Οκτωβρίου
Από 1 Οκτωβρίου η τιμή αυξάνεται και προφανώς δεν θα είναι η μοναδική αύξηση τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή το εισιτήριο σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ κοστίζει 1,60 ευρώ με τον επιβάτη να πληρώνει 80 λεπτά και τα άλλα 80 λεπτά να προέρχονται από την κρατική επιχορήγηση. Αυτή όμως θα μειωθεί κλιμακωτά από το 2014 ως το 2017. Η επιδότηση του 2013 ήταν 135 εκ. ευρώ, ενώ το 2017 θα πέσει στα 44,1 εκ. ευρώ. Σκεφτείτε τότε πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο.

Ας δούμε όμως τα πιο άμεσα… μαντάτα και τι θα ισχύει στις τιμές από 1 Οκτωβρίου.
-Το βασικό εισιτήριο μίας μετακίνησης από 0,80 ευρώ αυξάνεται στο 1 ευρώ
-Το βασικό εισιτήριο 2 μετακινήσεων από 0,90 ευρώ αυξάνεται στο 1,20 ευρώ. Παράλληλα η διάρκεια ισχύος του από 90 λεπτά της ώρας που είναι σήμερα, μειώνεται στα 70 λεπτά.
-Για να κάνει κανείς μετεπιβίβαση εντός 90 λεπτών πλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το νέο εισιτήριο 3 μετακινήσεων με κόστος 1,50 ευρώ, ενώ για 4 μετακινήσεις εντός 2 ωρών, θα πρέπει να πληρώσει εισιτήριο με κόστος 2 ευρώ.
Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε επιβάρυνση 0,10 ευρώ, εφόσον χρειαστεί να κόψετε εισιτήριο μέσα στο λεωφορείο από τα εκδοτικά μηχανήματα που εκτός των άλλων δεν δίνουν ρέστα.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου