Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Οι κινήσεις του δημάρχου Θέρμης για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών


Εκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής τη ΠΕΔ-ΚΜ για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του δημάρχου Θέρμης και αντιπροέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ, Θόδωρου Παπαδόπουλου.

Σε αυτήν εξετάστηκε  το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το περιεχόμενο της τροπολογίας, που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 2 Σεπτεμβρίου 2/9/2014 με την παρουσία των εκπροσώπων της ΠΕΔ και της Περιφέρειας, για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.
Επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ξεπεραστεί και η τροπολογία έχει ήδη ψηφιστεί, αποφάσισε να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της Κυβέρνησης για άμεση δημοσίευση του σε ΦΕΚ.

Στη συνέχεια παρουσία του αντιπεριφερειάρχη, Θεοφάνη Παπά, ο οποίος κλήθηκε και παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Ε.Ε., συζητήθηκε:
α) η διαδικασία με βάση την οποία θα γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαπραγμάτευση με τους μεταφορείς από μέρους της Περιφέρειας, όπως προβλέπεται από την τροπολογία.
β) το πρόβλημα που προέκυψε από τη μη καταβολή ορισμένων δεδουλευμένων προς τους μεταφορείς εκ μέρους της Περιφέρειας, εξαιτίας απορριπτικής απόφασης Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμφωνήθηκε να παρθούν πρωτοβουλίες για γρήγορη επίλυση του θέματος που εκκρεμεί και είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.

Ο δήμαρχος Θέρμης απηύθυνε επίσης κάλεσμα τους ιδιοκτήτες λεωφορείων στα πλαίσια της κοινωνικής τους ευθύνης και συναισθανόμενοι το καθήκον τους απέναντι στις χιλιάδες των οικογενειών και των μαθητών να συμμετάσχουν στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης που θα κληθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μην τ
ταλαιπωρηθούν γονείς και μαθητές.

Διαβάστε παρακάτω την τροπολογία, που είναι προς δημοσίευση.

Άρθρο ….
Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων

1. Εάν και μετά τους  πρόχειρους διαγωνισμούς του άρθρου 49 του ν. 4274/2014 (Α’ 147) παραμένουν αδιάθετα δρομολόγια η Περιφέρεια δύναται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, να προσφύγει σε διαδικασία με διαπραγμάτευση με τους ίδιους ή με τροποποιημένους όρους είτε για ομάδες δρομολογίων είτε για μεμονωμένα δρομολόγια. Από την εγκατάσταση των νέων Περιφερειακών Αρχών και μέχρι τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία αποφάσεις λαμβάνουν ο Περιφερειάρχης ή ο Αντιπεριφερειάρχης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

2. Στο τέλος του άρθρου 49 του ν.4274/2014 προστίθεται παρ.4, η οποία έχει ως εξής:
«Τα νέα δρομολόγια τα οποία προκύπτουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις προβλεπόμενες προαιρέσεις των διακηρύξεων δύνανται να ανατεθούν με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, τηρουμένων των προϋποθέσεων διαφάνειας και ανταγωνισμού.»

3. Η αληθής έννοια της διάταξης του δευτέρου εδαφίου της παρ.1.α. του άρθρου 49 του ν. 4274/2014 σύμφωνα με την οποία η Οικονομική Επιτροπή μπορεί να αναθέτει την εκτέλεση των δρομολογίων «κατόπιν πρόχειρου διαγωνισμού, κατά την έννοια του άρθρου 83 του ν.2362/1995 (A’ 247), όπως ισχύει», δεν αφορά στα ανώτατα όρια διενέργειας πρόχειρων διαγωνισμών του άρθρου 83 του ν.2362/1995.

4.  Εάν η μεταφορά των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων δεν είναι εφικτή για το σχολικό έτος 2014-2015 με δημόσια συγκοινωνία ή με ίδια μέσα των Περιφερειών και των Δήμων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση και έπειτα από σύμφωνη γνώμη επιτροπής, στην οποία μετέχει από ένας  εκπρόσωπος της οικείας περιφερειακής ενότητας, της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και του οικείου οργανισμού δημόσιας συγκοινωνίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ή του αρμόδιου κατά περίπτωση Αντιπεριφερειάρχη, η παρέκκλιση των χιλιομετρικών αποστάσεων που τίθενται στην υπ’ αριθμ.24001/11-6-2013 Κ.Υ.Α., όπως ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό κόστος της μεταφοράς μαθητών της οικείας περιφερειακής ενότητας δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο κόστος της περσινής σχολικής χρονιάς.

5. Η ισχύς των παρ. 1, 2 και 4 του άρθρου αυτού αρχίζει την 11.9.2014 κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου