Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Αρθρο του Φάμελλου στο eklogika.gr

Ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Ενας νέος κοινοτισμός, το μέλλον της αυτοδιοίκησης», είναι ο τίτλος του άρθρου του υποψήφιου δημάρχου Θέρμης, Σωκράτη Φάμελλου, στην ιστοσελίδα «eklogika.gr».
Διαβάστε αναλυτικά:

«Η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης. Αμφισβητείται πλέον ως δημοκρατικός λαϊκός θεσμός. Η κυβέρνηση και το σύστημα διοίκησης την θέλει άνευρο κομμάτι του κράτους. Χωρίς χρηματοδότηση και στελέχη, με ιδιωτικοποίηση περιουσίας και υπηρεσιών, χωρίς δυνατότητες άσκησης τοπικής πολιτικής, με συκοφάντηση και υποτίμηση του θεσμού και των αιρετών. 

Ο Καλλικράτης συνέβαλλε στην αποξένωση του πολίτη από την αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι δεν αποτελούν πλέον τη αυτονόητη συλλογική έκφραση των πολιτών. Αποδομήθηκαν οι τοπικές λειτουργίες στους περιφερειακούς δήμους. Με αρνητικά επακόλουθα στην οικονομία, στην απασχόληση και στη συνοχή. Η Ελλάδα σε έναν ακόμα τομέα κοινωνικής εξέλιξης απομακρύνθηκε από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Ο Καλλικράτης δεν προέβλεπε την κοινωνική συμμετοχή. Και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών δεν θέλησε και δεν μπόρεσε να τροφοδοτήσει τις τοπικές κοινωνίες. Θεσμοί όπως η επιτροπή διαβούλευσης αποξηράνθηκαν συζητώντας(;) μία φορά το χρόνο ένα ανούσιο προϋπολογισμό. Τοπικές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα θεωρούνται από κάποιους γραφικότητες των αριστερών. Σύμφωνα τύπου Local Agenda 21, είναι απλά καινοτομίες για δημιουργία εντυπώσεων. 

Την τελευταία δημοτική περίοδο, το μη ανανεωμένο πολιτικό δυναμικό των Δήμων και η συλλογική τους  ηγεσία δεν υπερασπίστηκε την αυτοδιοίκηση ως θεσμό, ούτε και μπόρεσε να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Εγκλωβισμένοι στις φθαρμένες κομματικές τους εντάξεις και υποχρεώσεις, σε ισορροπίες και προσωπικές διακανονισμούς, έχουν σημαντική ευθύνη για την φθορά του θεσμού και για την απώλεια δικαιωμάτων των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Η Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί μόνο θεσμό αλλά ταυτόχρονα κοινωνικό κίνημα και δημοκρατική ανάγκη και αυτό η πλειοψηφία των αιρετών το ξέχασε, εφόσον ως αυτοσκοπό είχε μόνο τη διατήρηση της εξουσίας.

Ενόψει των επερχόμενων εκλογών, όσοι συμμετέχουμε έχουμε την υποχρέωση διατύπωσης μιας πρότασης επαναπροσδιορισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ένας νέος κοινοτισμός που θα στηρίζεται στη συλλογικότητα και αφύπνιση της κοινωνίας και θα συνδέεται άρρηκτα με τις δράσεις αλληλεγγύης αλλά κύρια με την τοπική ανάπτυξη, είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική. Στηριγμένος σε συμμετοχικές διαδικασίες, με διαφανή λειτουργία των θεσμών, χωρίς παντογνώστες και με συνεχή λογοδοσία, με ουσιαστική ενδυνάμωση της λειτουργίας των Κοινοτήτων με ρόλους, προϋπολογισμό, τοπικές συνελεύσεις και αρμοδιότητες. Η προσπάθεια αυτή οφείλει να φέρει ξανά τον πολίτη κοντά στην Αυτοδιοίκηση αλλά και να δημιουργήσει νέους ρόλους για τους ενεργούς πολίτες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. 

Η αποκατάσταση του κοινοτισμού και της τοπικής δημοκρατίας μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, ως πολιτική τομή και υπέρβαση του Καλλικράτη, που ακύρωσε την πολιτική ζωή των μεσαίων και μικρών κοινοτήτων και ενίσχυσε την απόσταση πολίτη – Δήμου. 

Τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν σημείο σύγκλισης δυνάμεων αυτοδιοικητικών,
πολιτικών αλλά και παραγωγικών. Απαραίτητοι όροι επιτυχίας της κοινωνικής αυτής συμμαχίας : η αυτονομία από τις φθαρμένες πολιτικές λογικές και λειτουργίες, η ανανέωση του αυτοδιοικητικού πολιτικού δυναμικού,  η πραγματική -και όχι εικονική- κινηματικότητα και ο σεβασμός της δημοκρατίας και της άποψης των πολιτών. 

Στοιχεία της συμφωνίας για την αλλαγή σελίδας στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελούν η υπεράσπιση και θωράκιση του δημόσιου χώρου έναντι της ιδιωτικοποίησης, η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων μέσω της ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης, η «αποκέντρωση» της δημοκρατίας και των αποφάσεων και η αντικατάσταση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου από θεσμούς που θα δίνουν πολιτικό ρόλο στο δημοτικό συμβούλιο και στον πολίτη και θα στηρίζονται στην απλή αναλογική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου