Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Οι επόμενες ενέργειες του δήμου Θέρμης για την αξιολόγηση


Το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης δεν μένει μόνο στην άρνηση εφαρμογής των διατάξεων του νόμου για την αξιολόγηση του προσωπικού αλλά θα λάβει και μία σειρά πρωτοβουλιών.

Το δελτίο Τύπου του Δήμου αναφέρει:

«Την αντίθεσή του και τη μη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την αξιολόγηση του προσωπικού (Ν. 4250/14) αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης ζητώντας την άμεση απόσυρσή τους και προτείνοντας τη δημιουργία επιτροπής με εκπροσώπους από υπουργείο, ΚΕΔΕ και εργαζόμενους για την προώθηση ενός νέου πλαισίου αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε να μην επιτρέψει τον επιμερισμό των ποσοστών και παράλληλα να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων ενάντια στο συγκεκριμένο νόμο ενώ πρότεινε τη λήψη σχετικών πρωτοβουλιών για την οργάνωση κινητοποιήσεων σε επίπεδο ΠΕΔ και ΚΕΔΕ. 268-2014-3 

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι δεν είναι αντίθετοι με την αξιολόγηση εν γένει, αλλά με το προωθούμενο σύστημα και ιδιαίτερα με το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης των εργαζομένων στους Δήμους που αφορά στον επιμερισμό ποσοστών αφού αντισυνταγματικά καθορίζει εκ προοιμίων την ικανότητα των εργαζομένων και κάλεσε σε συστράτευση τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, το ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τρίτη από το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι η πρώτη αλλά αποτελεί μέρος μιας σειράς ενεργειών που έχει αναλάβει ο δήμαρχος σε συνεργασία με τους εργαζόμενους με τους οποίους είχε σειρά συναντήσεων, αλλά και μέσα από τους συλλογικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη θέση του αντιπροέδρου της ΠΕΔΚΜ. 

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με την ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, ενώ στις 11 Ιουνίου ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ όπου ψηφίστηκε η απόφαση με την οποία η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της με το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης και ζητά συνάντηση με τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων ώστε να ξεκινήσει τριμερής διάλογος ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΚΕΔΕ και εργαζόμενους για το συγκεκριμένο θέμα.

Την ίδια μέρα, συμμετείχε στη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντινόπουλο, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, όπου η αντιπροσωπία της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Ο υπουργός χαρακτήρισε δικαιολογημένο το κλίμα ανησυχίας στους δήμου και πρόσθεσε ότι είναι ένα «θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Λίγες μέρες αργότερα στις 17 Ιουνίου αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη όπου ζήτησε τριμερή διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, ΚΕΔΕ και εργαζομένων στους δήμους, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο αξιοποίησης της αξιολόγησης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραπέμπει σε διαθεσιμότητες και απολύσεις των εργαζομένων στους δήμους.

Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η δήλωση του υπουργού ότι «κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιολόγησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου