Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Πέρασε η τροπολογία για τους δήμους- Προχωρά το θέμα του ΠΑΟΚ


Η τροπολογία που επιτρέπει τους δήμους να μισθώνουν μακροχρόνια εκτάσεις εγκρίθηκε από τη βουλή, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει οριστικά πλέον ο δρόμος για την επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στη Θέρμη με την κατασκευή του αθλητικού κέντρου του ΠΑΟΚ.

Το δελτίο Τύπου του δήμου αναφέρει: «Νέες προϋποθέσεις και όρους ανάπτυξης για το σύνολο των δήμων της χώρας δημιουργεί πλέον η τροπολογία που συζητήθηκε και ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή για τη μακροχρόνια αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πανηγυρική δικαίωση των δημάρχων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, και δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, και τον αντιπρόεδρό της, και δήμαρχο Θέρμης, Θόδωρο Παπαδόπουλο, ανέδειξαν το κορυφαίο αυτό θέμα κι επιδόθηκαν σε έναν αγώνα διεκδίκησης της επίλυσής του, καταθέτοντας συγκεκριμένες και επιστημονικά και οικονομικά τεκμηριωμένες προτάσεις.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις» στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Β΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής, ήρθε προς συζήτηση η τροπολογία που επανεκατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, και βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική, Γιάννης Δριβελέγκας, και η οποία απηχούσε πλήρως τις διεκδικήσεις των δήμων, όπως είχαν συμπεριληφθεί στην πρόταση τροπολογίας τους. Ταυτόχρονα, όμως, συζητήθηκε και η πρόταση 23 βουλευτών της Ν.Δ. που κατέθεσαν τις μόλις προηγούμενες ημέρες, και έκαναν λόγο για αθλητικές υποδομές διάρκειας 99 ετών.

Κατά την εισήγησή του ο κ.Δριβελέγκας υποστήριξε ότι η πρότασή του απηχεί πλήρως και ολοκληρωμένα το αίτημα των δήμων της χώρας και είναι αυτή που ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Μπροστά στον κίνδυνο η προσπάθεια να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, επήλθε συγκερασμός και συνδυασμός των δυο προτάσεων με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο να γίνεται δεκτό από τον υπουργό και να εγκρίνεται από το Σώμα.

«Μεγάλη δικαίωση…»

Έτσι, η τελική μορφή της τροπολογίας, που έγινε πλέον νόμος του κράτους, επιτρέπει στους δήμους να αξιοποιούν με μακροχρόνια μίσθωση την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να είναι αναγκασμένοι να την ξεπουλούν …αντί πινακίου φακής. Σύμφωνα με αυτήν, επιτρέπεται στους ΟΤΑ να διαθέτουν τα ακίνητά τους για δημιουργία εγκαταστάσεων ανάπτυξης αθλητικών, πολιτιστικών-μορφωτικών δραστηριοτήτων, όπως επίσης και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πρωτογενούς παραγωγής, με τη χρονική διάρκεια να φθάνει στα 50 έτη.

«Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, με αφορμή το ενδιαφέρον της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να δημιουργήσει στη Θέρμη αθλητικές εγκαταστάσεις και προπονητήριο, πιστέψαμε στο δίκαιο αίτημά μας για την επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος, πιστέψαμε στον αγώνα που έπρεπε να δώσουμε, με υπευθυνότητα σοβαρότητα και συγκεκριμένες προτάσεις. Όλο το προηγούμενο διάστημα κινηθήκαμε αθόρυβα, με μεθοδικότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα για να προωθήσουμε λύση σε ένα σοβαρότατο θέμα που απασχολεί χρόνια το σύνολο των δήμων της χώρας. Στην προσπάθειά μας αυτή συναντήσαμε τους αρχηγούς των κομμάτων, τους αρμόδιους υπουργούς και το προεδρείο της Βουλής, εισπράττοντας μόνο θετικές αντιδράσεις, για να καταλήξουμε στην κατάθεση της τροπολογίας αρχικά και πρώτα από τον κ.Δριβελέγκα, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και μια δεύτερη. Η σημερινή ημέρα είναι μια ξεχωριστή μέρα καθώς η Βουλή, με την ψήφιση της τροπολογίας, άνοιξε το δρόμο στους δήμους της χώρας για την αξιοποίηση των ακινήτων τους με όρους ανάπτυξης και όχι ομηρίας ή δουλείας. Πρόκειται για δικαίωση της καλά οργανωμένης και συντονισμένης προσπάθειας των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του, ο κ.Δριβελέγκας δήλωσε: «Μετά από αγώνα αρκετών μηνών επιτέλους είχαμε αίσιο τέλος για μια προσπάθεια που κατέβαλαν οι δύο δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την ΠΕΔ-ΚΜ αλλά και την ΚΕΔΕ, ώστε να μπορούν οι δήμοι της χώρας να αξιοποιούν εκτάσεις οι οποίες είναι ακαλλιέργητες. Έτσι, λοιπόν, με την τροπολογία αυτή που κατέθεσα, και μετά οι 23 βουλευτές της Ν.Δ., δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις έως 50 έτη για αθλητικές και μορφωτικές δραστηριότητες, αλλά και σε δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής. Έγινε πραγματικότητα αυτό που ήθελαν οι δήμαρχοι, αλλά και ο λαός του ΠΑΟΚ. Αποδεικνύεται ότι μέσα από δράσεις συνέργειας και συνεργασίας μπορούν να επιτευχθούν πράγματα τα οποία είναι ωφέλιμα για τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες».

Αγώνας δρόμου

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας των δήμων και των νομικών του προσώπων αναδείχθηκε τελευταία με την επενδυτική πρόταση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και προπονητηρίου στη Θέρμη, επένδυση που τελικά ακυρώθηκε από τα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ούτε λίγο ούτε πολύ πρόκριναν τη λύση της πώλησης των εκτάσεων στους υποψήφιους επενδυτές.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη κινητικότητα των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ, που με επικεφαλής το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Σίμου Δανιηλίδη και το δήμαρχο Θέρμης, και αντιπρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Θόδωρου Παπαδόπουλου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη συνολική επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το σύνολο των δήμων της χώρας, οι οποίοι αδυνατούσαν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τη δημοτική περιουσία και ήταν υποχρεωμένοι να οδηγηθούν σε επαχθείς λύσεις με το ξεπούλημά τους, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα μακροχρόνιας εκμίσθωσης.

Η πρόταση της τροπολογίας ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της ΠΕΔ-ΚΜ σε συνεργασία με έγκριτους νομικούς και πανεπιστημιακούς φορείς, για να εγκριθεί στη συνέχεια ομόφωνα και από την ΚΕΔΕ. Αμέσως μετά άνοιξε ο κύκλος των επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους αρμόδιους υπουργούς, με τον Σ.Δανιηλίδη και τον Θ.Παπαδόπουλο να θέτουν επιτακτικά το θέμα της προώθησης της τροπολογίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου