Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η Θέρμη συμμετέχει στην «3η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Future Library»


Με τίτλο «Ό,τι σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο – Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες», διοργανώνεται φέτος η «3η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Future Library» με τη Θέρμη να συμμετέχει σε αυτήν.

Για τρεις μήνες, από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου βιβλιοθήκες από τη Θέρμη, την Ελευθερούπολη και το Πολύκαστρο μέχρι τη Σιάτιστα, την Κόνιτσα, τον Τύρναβο και τους Λειψούς, βιβλιοθήκες από περισσότερες από 100 μικρές και μεγάλες πόλεις και χωριά όλης της Ελλάδας, θα βγάλουν από τα ράφια τους βιβλία που τους προμήθευσε το Future Library, αλλά και άλλα από τις συλλογές τους, θα ξεδιπλώσουν χάρτες, ζωγραφιές και παιχνίδια και θα καλέσουν τα παιδιά να γνωρίσουν Αντίθετους Κόσμους, αλλά και να ανακαλύψουν τα σημεία όπου αυτοί συναντιούνται.

«Το σωστό» και «το λάθος», «το χοντρό» και «το αδύνατο», έννοιες αντίθετες, που μας βοηθούν να αντιληφθούμε και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο και τη ζωή και μας μυούν στη διαλεκτική. «Μια μέρα με φως και σκοτάδι» , «Η μέρα του άγριου και του ήμερου», «Η μέρα της αρχής και του τέλους», «Η μέρα του κρύου και του ζεστού», και πολλές άλλες, θα δώσουν το έναυσμα για δράσεις και συζητήσεις, θα ενθαρρύνουν την ουσιαστική επαφή των παιδιών με τους χώρους της βιβλιοθήκης και –φυσικά – με τα ίδια τα βιβλία και την Ανάγνωση.

Παράλληλα, οι βιβλιοθήκες με την Καλοκαιρινή Εκστρατεία θα ανανεώσουν τις συλλογές τους με τα καινούργια βιβλία, με εργαστηριακά είδη φυσικής και μουσικά όργανα που τους προσφέρει το Future Library, θα δημιουργήσουν κίνηση, θα δώσουν πνοή στις υπάρχουσες συλλογές τους προβάλλοντας κάθε φορά διαφορετικούς τίτλους, αλλά και θα μυηθούν σε ένα πρότυπο λειτουργίας, που θα αξιοποιήσουν όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Η ιδέα «γεννήθηκε» στη Βέροια

Στον τίτλο της φετινής «Καλοκαιρινής Εκστρατείας», κατέληξαν υπάλληλοι των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών, οι οποίοι συναντήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο για ένα τριήμερο στη Βέροια, για να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την κορυφαία εκδήλωσή τους.
Στόχος η μόνιμη σχέση παιδιού-βιβλίου

Πέρυσι, στη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας, πάνω από 70.000 παιδιά είχαν συμμετάσχει σε περισσότερες από 3.000 δράσεις! Φέτος, η προσδοκία του Future Library είναι τα αριθμητικά αποτελέσματα να παραμείνουν τα ίδια, αλλά ο πυρήνας των παθιασμένων Ελλήνων βιβλιοθηκονόμων που έχει δημιουργηθεί, να προκαλέσει την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των δράσεων των βιβλιοθηκών, που φέρνουν τα παιδιά σε πραγματική επαφή με τα βιβλία και τη δημιουργικότητα, χτίζοντας μια μόνιμη σχέση μαζί τους.

Οι πρώτες εκδηλώσεις στη Θέρμη

Δύο παράλληλες εκδηλώσεις θα έχουμε από τη δημοτική βιβλιοθήκη Θέρμης στις 16 Ιουνίου.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ και ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
Ξαναδιαβάζοντας τον Κόσμο (7:00 -9:00, το απόγευμα)
Ελάτε να ανακαλύψουμε και να εξετάσουμε τον κόσμο μας μέσα από πίνακες ζωγραφικής καταξιωμένων καλλιτεχνών. Να πειραματιστούμε με το φως και το σκοτάδι δημιουργώντας εντυπωσιακά εφέ και τέλος να δημιουργήσουμε σε ομάδες τα δικά μας έργα τέχνης με οδηγό τη φαντασία μας και τις αντίθετες λέξεις.
Με την εικαστικό εκπαιδευτικό Αναστασία Σαββίδου, την Πελαγία Ανδρεάδη, την Αλεξάνδρα Δαλάκα, τη Σταυρούλα Καψάλη και την ομάδα δημιουργίας Δ’ Τάξης 1ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης.
Για όλα τα παιδιά της Βιβλιοθήκης. Με προεγγραφή.
Στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Πινακοθήκης Θέρμης.

Ο Καραγκιόζης Βιβλιοφάγος (7:30 -10:00, το απόγευμα)
Έλάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο των αντιθέσεων των βιβλίων μέσα από το φώς και τη σκιά του Θεάτρου Σκιών με πρωταγωνιστή το Καραγκιόζη σε ρόλο «Βιβλιοφάγου». Όλοι μαζί να γνωρίσουμε τον κόσμο των βιβλίων, μέσα από βιωματικούς ενεργούς ρόλους με κύριο ήρωα τον Καραγκιόζη και τους μικρούς μας φίλους ανακαλύπτοντας τις αντιθέσεις μέσα από τα βιβλία που μας συντροφεύουν στην καλοκαιρινή μας εκστρατεία . Κάθε μία παράσταση αφιέρωμα κι αναφορά σ΄ ένα διαφορετικό βιβλίο. Με το Θέατρο Σκιών Αγάπιου Αγαπίου.
Για όλα τα παιδιά της Βιβλιοθήκης. Χωρίς προεγγραφή.
Στο Δημοτικό Κινηματογράφο Θέρμης & τη Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης.


Αποκλειστικός δωρητής της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org), είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου