Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ομόφωνο «όχι» ζητά η Παρέμβαση Πολιτών


Ανοιχτό παραμένει το θέμα των εργοστασίων βιομάζας στα Βασιλικά και τη Λακκιά, καθώς αναμένεται η γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η Παρέμβαση Πολιτών σε ανακοίνωσή της ζητά από το δήμο Θέρμης να υιοθετήσει την αρνητική απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης.

Αρνητική για το θέμα ήταν η θέση της δημοτικής κοινότητας Βασιλικών και των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, της Παρέμβσης Πολιτών, της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής. Αρνητική ήταν και η απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης που συγκλήθηκε στα Βασιλικά. Η απόφαση του δήμου όμως δεν ήταν 100% αρνητική. Επιστράφηκαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να γίνουν κάποιες αλλαγές. Εφόσον γίνουν αυτές οι αλλαγές και το θέμα επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο, τότε αυτό δεν θα έχει λόγο να τις απορρίψει. Επειδή το ενδεχόμενο είναι ορατό, η Παρέμβαση Πολιτών στην ανακοίνωσή της καλεί το δήμο Θέρμης να συνταχθεί με τους δημότες, που εξέφρασαν την αρνητική τους θέση μέσω της Λαϊκής Συνέλευσης και να υιοθετήσει το «όχι» που αποφασίστηκε εκεί.

Η ανακοίνωση της Παρέμβασης Πολιτών
Στη μαζική λαϊκή συνέλευση της 7ης Νοεμβρίου στα Βασιλικά αποδείχθηκε η ομόθυμη διάθεση της τοπικής κοινωνίας κατά της κατασκευής και λειτουργίας των δύο μονάδων αεριοποίησης βιομάζας σε Βασιλικά και Λακκιά. Παρά τις εντάσεις, σε μια πολύωρη διαδικασία, κατατέθηκε προβληματισμός, προτάσεις, ερωτήματα αλλά και αγωνία για τον τόπο και κύρια για την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής.

Η λαϊκή συνέλευση κατέληξε ομόφωνα στην αντίθεση με τις δύο μονάδες γιατί οι περιοχές εγκατάστασης είναι γη υψηλής παραγωγικότητας με δυναμικές καλλιέργειες, γιατί οι μελέτες έχουν σοβαρότατα ελλείμματα τεχνικού σχεδιασμού και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (όπως έχουμε παρουσιάσει σε παλιότερη δημοσίευσή μας), γιατί απουσιάζουν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου περιβάλλοντος στη χώρα μας αλλά και γιατί δεν ακολουθήθηκε διαδικασία διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής και το θέμα τέθηκε αιφνιδιαστικά και πιεστικά στη Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών, με αρνητικά αποτελέσματα.

Η παλινωδία της δημοτικής αρχής από τη θετική ψήφο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μέχρι την αναπομπή για διόρθωση της μελέτης («ναι μεν αλλά») από το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτω από την πίεση της Δημοτικής Κοινότητας, σύσσωμης της Αντιπολίτευσης και της Κοινωνίας, έχει σημαδέψει επίσης αρνητικά το κλίμα συζήτησης. Η παρουσίαση δε επιστήμονα/εμπειρογνώμονα στη λαϊκή συνέλευση, που δεν είχε διαβάσει τις μελέτες, αποτελεί υποτίμηση του κοινωνίας και των διαδικασιών.

Μετά την ομόφωνη στάση της συνέλευσης και εφόσον δεν έχει κατατεθεί κανένα θετικό στοιχείο και άποψη για τις μελέτες και τις μονάδες, δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την ομόφωνη υιοθέτηση αρνητικής στάσης για τα δύο έργα από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιθανή μερική διόρθωση των μελετών και επαναφορά του θέματος θα είναι επιζήμια για την περιοχή. Προφανώς ούτε τα αγροτεμάχια θα αλλάξουν ούτε και η τεχνολογία του οίκου παραγωγής των μονάδων.

Επειδή εγκυμονεί ο κίνδυνος να προχωρήσει η συζήτηση και η γνωμοδότηση στην Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, όπου πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην αρνητική τοποθέτηση ως δήμος και ως κοινωνία, η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προτείνει να υιοθετήσει ο δήμος Θέρμης την ομόφωνη αρνητική απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης των Βασιλικών, για τις δύο μονάδες βιομάζας.

Η διαδικασία της συνέλευσης, η κινητοποίηση των πολιτών για ένα θέμα τοπικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος και η σύμπνοια της τοπικής κοινωνίας αποτελούν θετική παρακαταθήκη. Τέτοιες διαδικασίες πρέπει να αξιοποιηθούν και για άλλα σημαντικά προβλήματα του τόπου μας. Από την πλευρά του δήμου Θέρμης, η υιοθέτηση παρόμοιων διαδικασιών και η ουσιαστική χειραφέτηση της κοινωνίας αποτελούν σημαντική ευκαιρία προόδου για την κοινωνία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου