Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

«Επίθεση» της «Παρέμβασης Πολιτών» στο δήμαρχο


Ανακοίνωση για το θέμα της χωματερής των Ταγαράδων εξέδωσε η «Παρέμβαση Πολιτών», που κατηγορεί τον δήμαρχο Θέρμης, Θόδωρο Παπαδόπουλο, για διαφορετική δημόσια τοποθέτησή του σε σχέση με όσα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο.

Η ανακοίνωση της «Παρέμβασης Πολιτών»
Με δημοσίευμα στην εφημερίδα ΑΠΟΨΗ στο τεύχος του Οκτωβρίου 2014 επανέρχεται το θέμα της χρήσης βιομηχανικών αποβλήτων της TOSOH στην αποκατάσταση της χωματερής των Ταγαράδων. Δημιουργεί ερωτήματα και ανησυχίες η επαναφορά του θέματος από το «παράθυρο», μέσω δημοσιευμάτων, ενώ υπάρχει διαφορετική και ξεκάθαρη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, το ζήτημα ανέδειξε η Δημοτική Κοινότητα Ταγαράδων, όταν κάτοικοι αντιλήφθηκαν την απόρριψη των αποβλήτων. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10/7/14 (ο κος Ιγνατιάδης που δήλωσε παρών επίσης διαφωνούσε κάθετα με την απόρριψη των αποβλήτων), ήταν :

«Ζητά από τον Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για τους λόγους που αναφέρονται στην εισήγηση, και δηλώνει ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει καμιά παρέκκλιση σε θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας σε μια περιοχή εξόχως επιβαρυμένη και με μηδενικό περιθώριο ανοχής ούτε σε καθ’ υποψία επικίνδυνα αποθέματα (ΑΔΑ: ΒΣΦ4ΩΡΣ-44Γ)».

Οι δηλώσεις του Δημάρχου, που φιλοξενούνται στο δημοσίευμα, έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και παραπλανούν τους αναγνώστες της εφημερίδας. Ουδέποτε αποφασίστηκε από το δήμο Θέρμης ότι : «Ζητήσαμε από τον ΦΟΔΣΑ να χρηματοδοτήσει τη μελέτη δύο ιδρυμάτων που θα ορίσουμε εμείς, ώστε να ενημερωθούμε επαρκώς για την επικινδυνότητα ή όχι του υλικού, και μετά να δούμε τι θα κάνουμε».

Η αμφισβήτηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με δημόσια δήλωση του Δημάρχου δημιουργεί πρόβλημα δεοντολογίας και αξιοπιστίας. Κανείς, πλην του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχει το δικαίωμα να τροποποιεί ειλημμένες αποφάσεις. Και δημιουργεί και νέα ερωτήματα : Τι άλλαξε από τον Ιούλιο και αλλάζει η θέση του Δημάρχου; Αν είχε άλλη πρόταση έπρεπε να την πει ξεκάθαρα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 10 Ιουλίου.

Για ένα θέμα όπως η διαχείριση αποβλήτων, σε ένα χώρο που 26 χρόνια φιλοξένησε την παράνομη χωματερή όλου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, δεν επιτρέπονται παλινωδίες. Τα πισωγυρίσματα πλήττουν την αξιοπιστία του Δήμου Θέρμης και των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για το λόγο αυτό θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο ΦΟΔΣΑ μετά την απόφαση του Δήμου Θέρμης, αντί να ανακαλέσει, απλά ανέστειλε την αρχική του απόφασή του, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης.

Για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγής της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν «μαλακώνουμε τη στάση μας». Δεν δεχόμαστε τα απόβλητα αυτά γιατί κανείς δεν μπορεί να μας βεβαιώσει για την ασφαλή διάθεση και για την αξιόπιστη ανάλυση όλων των αποβλήτων, εφόσον έχουμε ήδη πολλά δείγματα για την μη αξιόπιστη στάση του ΦΟΔΣΑ και του αναδόχου.

Πιθανή αλλαγή στάσης του Δήμου θα αφήσει αναπάντητα ερωτήματα στους κατοίκους Ταγαράδων, Αγ. Παρασκευής και Σχολαρίου. Είναι υποχρέωσή μας να προλάβουμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη και τυχόν συναίνεση του Δήμου, που θα πυροδοτήσει νέες αντιθέσεις στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό προχωράμε σε αυτή τη δημόσια ανακοίνωση – τοποθέτηση αλλά και στην ενημέρωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της χωματερής.

Προτείνουμε στη Δημοτική Κοινότητα Ταγαράδων τη διοργάνωση λαϊκής συνέλευσης ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα, χωρίς να τροποποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι πιο σημαντικό αντί για βιομηχανικά απόβλητα να υλοποιηθεί άμεσα έργο παρακολούθησης του περιβάλλοντος, του υπεδάφους και των υδροφορέων από τις επιπτώσεις της χωματερής και να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης χωρίς καθυστερήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου