Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τριήμερο δράσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών (25/11) η «Πρωτοβουλία αιρετών γυναικών δήμου Θέρμης» διοργανώνει από αύριο ως την Κυριακή τριήμερο δράσεων. Οι δράσεις εντάσσονται στην καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών «κάνε πορτοκαλί τη γειτονιά σου» για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Το πρόγραμμα των δράσεων
Παρασκευή 28/11 (12:00-12:15) Οι εργαζόμενες στις υπηρεσίας του δήμου Θέρμης, που επιθυμούν να συμμετέχουν, θα τηρήσουν ενός τετάρτου σιωπή, συμβολικά, ώστε να παρακινήσουμε τις γυναίκες που πλήττονται να σπάσουν τη σιωπή τους και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία με το σύνθημα: ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ.

Σάββατο 29/11 (11:00-13:00) Ομάδες εθελοντών-εθελοντριών θα μοιράζουν σε κεντρικά σημεία του δήμου Θέρμης το λευκό κορδελάκι, που συμβολίζει την εναντίωση των ανδρών στη βία.

Κυριακή 30/11 (10:00) Εθελοντές και εθελόντριες σχηματίζουμε τη λευκή κορδέλα στην πλατεία της Θέρμης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η ορχήστρα σαξοφώνων kukluxsax του δημοτικού ωδείου Θέρμης.

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή για τη δράση της Κυριακής μπορούν να το κάνουν μέσω facebook στη σελίδα της ομάδας και της κοινότητας.

Η πρόσκληση των αιρετών γυναικών δήμου Θέρμης

Οι γυναίκες δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Θέρμης αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την Πρωτοβουλία Αιρετών Γυναικών Δήμου Θέρμης ενάντια στη βία κατά των γυναικών, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών ως ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που πλήττουν γυναίκες και οικογένειες κάθε εκπαιδευτικού, μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, ανεξάρτητα από εθνικές, φυλετικές ή πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Η ενδοοικογενειακή βία, τα παγκόσμια δίκτυα εξαναγκαστικής πορνείας, ο βιασμός, ο αποκλεισμός από την πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αποστέρηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι μορφές της βίας που δέχονται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους παγκοσμίως. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζει κάποια στιγμή στη ζωή της σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από κάποιο σύντροφο. Οι κοινωνικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση και η ανεργία ιδιαίτερα εντείνουν το φαινόμενο. Ενστερνιζόμαστε την άποψη ότι η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά μας αφορά όλους. Αποτελεί δε ποινικό αδίκημα.

Μπορείτε να απευθύνεστε:
  1. Γραμμή SOS 15900. Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών. Γενική Γραμματεία Ισότητας
  2. Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  3. Καταφύγιο Γυναίκας Θεσσαλονίκη 2310551041.

Η γυναίκα-θύμα κακοποίησης δεν φέρει την ευθύνη! Δεν μπορεί να σταματήσει μόνη τη βία αλλά μπορεί να αντιδράσει και να αντισταθεί.

Γι’ αυτούς τους λόγους αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου:
  • να δημοσιοποιήσουμε το σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα,
  • να απευθυνθούμε στην κοινωνία για να αντιδράσουμε στη βία κατά των γυναικών και των αδύναμων μελών της οικογένειας ευρύτερα και
  • να ενημερώσουμε τις γυναίκες για τις διεξόδους που προσφέρονται, ώστε να προστατεύσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους ως γυναίκες και μητέρες.

Καλούμε γυναίκες και άνδρες στις 28,29 και 30 Νοεμβρίου 2014, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις στο δήμο Θέρμης να ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ και να πούμε στις γυναίκες που υφίστανται βία «δεν είναι η μόνη, δεν είσαι μόνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου