Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Κόντρα για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του δήμου


Ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του δήμου Θέρμης για το 2015 ζήτησε με αίτημά της η Παρέμβαση Πολιτών, θεωρώντας ότι αν πραγματοποιηθεί αργά αύριο το βράδυ υποβαθμίζεται η σημασία της.

Η ανακοίνωση της Παρέμβασης Πολιτών
Τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου συγκαλεί η διοίκηση του δήμου Θέρμης αύριο Παρασκευή 28/11, με την τρίτη και τελευταία (!) να αφορά στον Προϋπολογισμό του 2015. Η πρώτη στις 6μ.μ. έχει 31 θέματα (!), η δεύτερη έχει τον Ισολογισμό και το Απολογισμό του 2013 και η τρίτη, αργά το βράδυ, θα έχει θέμα τον Προϋπολογισμό του 2015.

Ο επικεφαλής της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Σωκράτης Φάμελλος με άμεση επιστολή του ζήτησε την ολιγοήμερη μετάθεση του δημοτικού συμβουλίου για τον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2015 του δήμου Θέρμης, ώστε να μην υποβαθμιστεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και να γίνει σε ειδική συνεδρίαση όπως προβλέπει η νομοθεσία.

«Δυστυχώς η διοίκηση του δήμου Θέρμης δεν δέχτηκε την πρότασή μας για ολιγοήμερη μετάθεση της συνεδρίασης. Επιβεβαιώνει την ανησυχία μας για υποβάθμιση της συζήτησης του προϋπολογισμού, του πιο σημαντικού ετήσιου θέματος για το δήμο. Ζητήσαμε να εφαρμοστεί η ουσία αλλά και ο τύπος της νομοθεσίας, που προβλέπει ειδική ξεχωριστή συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό των δήμων. Προτείναμε μετάθεση της συνεδρίασης για οποιαδήποτε μέρα της επόμενης βδομάδας, εφόσον με ευθύνη της διοίκησης του δήμου έχουμε ήδη καθυστερήσει δύο εβδομάδες από τα χρονοδιαγράμματα. Αναρωτιόμαστε αν είναι επιλογή της διοίκησης του δήμου Θέρμης να υποβαθμιστούν ή να κρυφτούν τα προβλήματα και οι προτεραιότητες του Προϋπολογισμού 2015 σε «μια μεταμεσονύκτια» συζήτηση».

Όπως ανέφερε η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στην επιστολή της, με τη μετάθεση του ενός από τα τρία Συμβούλια θα δινόταν η δυνατότητα με καθαρό μυαλό και χωρίς πρόβλημα χρόνου να γίνει ουσιαστική συζήτηση και για τα έσοδα αλλά και για τα έξοδα του 2015. Να μην υποτιμηθεί η διαδικασία του Συμβουλίου αλλά ούτε και τα μεγάλα και σημαντικά θέματα της περικοπής της χρηματοδότησης και της αδυναμίας των δήμων να αποτελέσουν πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τόπο τους.Παράλληλα πρότεινε να συγκροτηθεί την Παρασκευή 28/11 η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, που έπρεπε να έχει συγκροτηθεί από το Σεπτέμβριο, καθώς και να δοθεί εισήγηση για τον καθορισμό των Δημοτικών Τελών και τα Κοινωνικά Τιμολόγια για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση, ώστε να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015.

H επιστολή της Παρέμβασης Πολιτών
Κυρία Πρόεδρε,
Όπως και τηλεφωνικά σας ενημέρωσα άμεσα την Παρασκευή το απόγευμα, μας προξένησε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση η πρόσκληση εκ μέρους σας τριών (!) συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την ίδια ημέρα, δηλαδή το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 28/11.

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός της αλλαγής της τακτικής ημέρας συνεδρίασης (Τετάρτη), χωρίς καμία ενημέρωση και συνεννόηση, για να επισημάνω ότι τα 2 από τα 3 θέματα που ορίσατε, δηλαδή ο Οικονομικός Απολογισμός και ο Ισολογισμός του 2013 και ο Προϋπολογισμός του 2015 προβλέπεται από τη νομοθεσία να συζητούνται σε ειδικές διαφορετικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου ως μοναδικά θέματα. Επιλογή που έχει επιβάλει η Αυτοδιοίκηση εφόσον αποτελούν τα πιο σημαντικά θέματα και σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, για όλη την ετήσια λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τον προσδιορισμό κοινής ημέρας συνεδρίασης για αυτά τα θέματα με ώρα συνεδρίασης 8 μ.μ. και 9 μ.μ. και μάλιστα μαζί με άλλη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα προηγηθεί στις 6 μ.μ. με 31 (!) θέματα, κάποια εκ των οποίων σημαντικά και χρονοβόρα, παραβιάζεται και η ουσία αλλά και ο τύπος της νομοθετικής πρόβλεψης. Η επιλογή σας αυτή υποβιβάζει και υποτιμά κύρια τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει αργά τη νύχτα και μέχρι τα μεσάνυχτα, μετά από 31 θέματα, μετά την προ ημερησίας διάταξη συζήτηση και ενημέρωση του δημάρχου αλλά και των υπολοίπων συναδέλφων και μετά τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του 2013, που πρέπει να συζητηθούν παρουσία και του Ορκωτού Λογιστή του Δήμου αλλά και των στελεχών της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Ως παράταξη θεωρούμε λανθασμένη πολιτικά και θεσμικά αυτή την επιλογή και καταθέτουμε επίσημα αίτημα να τροποποιηθεί η πρόσκληση που μας αποστείλατε και να μετατεθεί η συζήτηση του προϋπολογισμού για μια οποιαδήποτε ημέρα την επόμενη εβδομάδα. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δυνατό να γίνει και δεν δημιουργεί πρόβλημα χρονικών προθεσμιών, διότι έτσι κι αλλιώς έχει παρέλθει το τυπικό χρονοδιάγραμμα της 15/11 που θέτει το θεσμικό πλαίσιο για την έγκριση του Προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η μεταφορά της συζήτησης μια άλλη μέρα, πέρα από την ικανοποίηση της θεσμικής πρόβλεψης ειδικής συνεδρίας, θα μας δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ουσιαστικά και με πλήρη διαύγεια στη συζήτηση του θέματος, κάτι το οποίο πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει στις 12 τα μεσάνυχτα και μετά από 5 ώρες συνεδρίασης με σημαντικά θέματα αλλά και Ισολογισμό & Απολογισμό προηγούμενης χρονιάς, με νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου..

Σε περίπτωση που παραμείνουν οι τρεις συνεδριάσεις την ίδια ημέρα δεν θα είναι δυνατόν να συζητήσουμε με αποτελεσματικότητα, αλλά και το χρόνο που απαιτείται, για τα πολύ σημαντικά θέματα των εσόδων για το 2015, θέμα που ταλαιπωρεί και καθορίζει την αυτοδιοίκηση την τελευταία 5ετία, και για τις προτεραιότητες στον σχεδιασμό του δήμου το 2015, θέμα το οποίο αφορά όλη την κοινωνία του Δήμου μας και την ουσία της Αυτοδιοίκησης.

Πιστεύω ότι τα παραπάνω δεν είναι επιλογές σας να υποβαθμιστούν και για το λόγο αυτό θα προχωρήσετε στην αλλαγή της ημέρας συνεδρίασης. Για λόγους εξυπηρέτησης του Δημοτικού Συμβουλίου από τη μεριά μας δεν αιτούμαστε αλλαγή ημερομηνίας και για το Συμβούλιο του Απολογισμού-Ισολογισμού 2013.

Επίσης προτείνουμε να εισαγάγετε με συμπληρωματική πρόσκληση, που μπορείτε να αποστείλετε σήμερα, ως θέμα για την Παρασκευή 28/11 τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την οποία έπρεπε να έχουμε συγκροτήσει ως Δημοτικό Συμβούλιο από την αρχή της δημοτικής περιόδου. Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων των δημοτών μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, δεν υπάρχει κανείς λόγος, ουσιαστικός ή τυπικός, να καθυστερεί η συγκρότηση της Επιτροπής τρεις μήνες.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και εν όψει της συζήτησης του Προϋπολογισμού 2015 αιτούμαστε να μας αποστείλετε εισήγηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών του 2015 καθώς και για τα κοινωνικά τιμολόγια σχετικά με τα τέλη, στηριγμένη στο ισοζύγιο των ανταποδοτικών τελών και υπηρεσιών του προτεινόμενου προϋπολογισμού 2015, όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο. Βασικό στοιχείο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2015 θα είναι η απόφαση για τα δημοτικά τέλη, εισήγηση που δεν έχουμε στο υλικό που λάβαμε την Παρασκευή 21/11.

Επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με νέο αίτημα για πιθανά επιπλέον στοιχεία, που θα χρειαστούμε για το θέμα του προϋπολογισμού, και αναμένουμε την απόφασή σας για την μετάθεση της Ειδικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης για τον Προϋπολογισμό του 2015.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Σωκράτης Φάμελλος
Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμης
Επικεφαλής ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου