Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

«Όχι» της Παρέμβασης Πολιτών στις μελέτες για μονάδες βιομάζας


Την απόρριψη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίησης βιομάζας στα Βασιλικά και τη Λακκιά προτείνει η Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης.

Διαβάστε τους λόγους της απορριπτικής εισήγησης:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήχθησαν για γνωμοδότηση την προηγούμενη εβδομάδα δύο Μελέτες  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), για δύο πανομοιότυπες μικρές μονάδες «αξιοποίησης βιομάζας με αεριοποίηση» σε Βασιλικά και Λακκιά.

Παρά τα ερωτήματα που μας  δημιούργησε αρχικά η επιλογή δύο μικρών μονάδων από τον ίδιο ιδιοκτήτη σε τόσο μικρή απόσταση, η παράταξή μας ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με θετική διάθεση με τις μελέτες αυτές, εφόσον αφορούσαν σε μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας (υπολείμματα υλοτομίας, wood chips) με μια καινοτόμα τεχνολογία (αεριοποίηση – gasification). Αντίστοιχες μονάδες στη δυτική Ευρώπη λειτουργούν προς όφελος του περιβάλλοντος και επιδεικτικά για σχολεία, κλπ.
Από την έρευνα των περιοχών εγκατάστασης αλλά και από την αξιολόγηση των δύο ΜΠΕ η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ πρότεινε την απόρριψη των ΜΠΕ και των δύο έργων  «αξιοποίησης βιομάζας με αεριοποίηση» σε Βασιλικά και Λακκιά.

Πρώτος λόγος και βασικός είναι ότι και τα δύο αγροτεμάχια αποτελούν γη υψηλής παραγωγικότητας, γη γεωργική και χρήσιμη για τους αγρότες του τόπου μας. Και η αεριοποίηση δεν είναι μια τεχνολογία απλή, έχει σημαντικά ύψη (πάνω από 11 μέτρα εξοπλισμό), τεχνολογία αιχμής και λειτουργίες που θα τροποποιήσουν και θα διασπάσουν  τη γεωργική γη. Μπορεί η νομοθεσία και το «εθνικό χωροταξικό» της ενέργειας να επιτρέπουν αυτές τις χρήσεις για τη γεωργική γη, αλλά έχουμε την υποχρέωση σαν δημοτικό συμβούλιο να κρίνουμε αν κάτι σύννομο είναι θετικό ή όχι για τους πολίτες και το περιβάλλον του τόπου.

Επιπλέον οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των δύο έργων χαρακτηρίζονται από σημαντικές ελλείψεις με βάση το θεσμικό πλαίσιο και τις προδιαγραφές σύνταξης των Περιβαλλοντικών μελετών, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και για την ίδια τη μονάδα και τους εργαζόμενους σε αυτή. Αναλυτικότερα τα ελλείμματα των ΜΠΕ είναι :
  1. Οι ΜΠΕ αποκρύπτουν τον χαρακτήρα των χρήσεων γης των περιοχών εγκατάστασης και αναφέρουν ότι οι χρήσεις γης είναι απροσδιόριστες, ενώ όλα τα έγγραφα αναφέρονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως προσδιορίζουν και οι φωτογραφίες της μελέτης.
  2. Οι ΜΠΕ δεν περιλαμβάνουν κανένα σχεδιασμό και διαστασιολόγηση της αντιρυπαντικής τεχνολογίας (!), όπως οφείλουν.  Οι μέθοδοι που περιγράφονται, χωρίς διαστασιολόγηση και προσδιορισμό τεχνικών χαρακτηριστικών, δεν αξιολογούνται ούτε δικαιολογούνται για ποιο λόγο επιλέγονται.
  3. Οι ΜΠΕ δεν περιλαμβάνουν σχεδιασμό διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, ενώ ρητά αποδέχονται την παραγωγή τέτοιου είδους αποβλήτων, εφόσον και τα κατατάσσουν με βάση τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων. Επίσης οι ΜΠΕ δεν περιλαμβάνουν καμία περιγραφή ή ενδεικτική ανάλυση της επικίνδυνης πίσσας που αναφέρουν ότι κατακρατείται στα ηλεκτροστατικά φίλτρα(!).
  4. Στις ΜΠΕ αναφέρεται η χρήση μονάδας scrubber για την επεξεργασία των απαερίων από την οποία παράγονται υγρά απόβλητα (ανάκτηση θειωδών και θειικών ρύπων με καυστικό νάτριο και καταιονισμό).Σε κανένα σημείο της ΜΠΕ δεν αναφέρεται η διαχείριση των υγρών αποβλήτων αυτής της διεργασίας καθώς και οι εγκαταστάσεις πρώτων υλών και αναλωσίμων αυτής της διεργασίας.
  5. Στις ΜΠΕ περιγράφεται η χρήση κυκλώνων για την επεξεργασία των απαερίων. Σε κανένα σημείο των ΜΠΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη συλλογή και διαχείριση των στερεών ρύπων που παράγονται και αντιστοιχούν στην κατηγορία επικινδύνων αποβλήτων – «ιπτάμενης τέφρας, flyash» με υψηλό βαθμό συνάρτησης με διοξίνες και φουράνια.
  6. Στις ΜΠΕ προβλέπεται ανάμιξη διαφορετικών ειδών τέφρας, εφόσον δεν περιγράφεται διαφορετικά, με αποτέλεσμα το ρεύμα εξόδου της τέφρας να έχει επικίνδυνα χαρακτηριστικά (τέφρα πυθμένα και τέφρα απαερίων και κυκλώνων).
  7. Η εταιρεία διαχείρισης τέφρας που δηλώνεται στις ΜΠΕ ως διαχειριστής της τέφρας έχει έδρα στο Λονδίνο και δεν αποδεικνύει ούτε την άδεια διαχείρισης αποβλήτων, ούτε την άδεια μεταφοράς αποβλήτων και προφανώς ούτε την άδεια διασυνοριακής μεταφοράς αποβλήτων. Επιπλέον η κατηγοριοποίηση του μελετητή των ΜΠΕ στην τέφρα χρησιμοποιεί τον συμβολισμό (* – 10 01 01*) που υποδηλώνει επικίνδυνο απόβλητο, σε αντίθεση με τη σχετική κατηγοριοποίηση του ΕΚΑ.
  8. Στις ΜΠΕ δεν υπάρχει καμία περιγραφή για το σύστημα παρακολούθησης των μονάδων και ιδιαίτερα για τα απαέρια, και επιπλέον δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων (risk analysis & control).
  9. Οι ΜΠΕ δεν περιλαμβάνουν σαφή περιγραφή του συστήματος αεριοποίησης και καύσης του συνθετικού αερίου και δεν προκύπτει με σαφήνεια η διαδικασία της αεριοποίησης. Η τεχνολογία που προτείνεται είναι ασαφής, μη διαδεδομένη για να αξιολογηθεί.
  10. Οι ΜΠΕ αναφέρονται σε υγρό απόβλητο με βάση το πυρίτιο (!!!) που δεν προκύπτει σε κανένα σημείο της μελέτης.
  11. Στις ΜΠΕ δεν υπάρχει καμία περιγραφή για το ενεργειακό υπόλειμμα της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Αποτέλεσμα του ελλιπούς σχεδιασμού θα είναι η άμεση θερμική ρύπανση της περιοχής των μονάδων, γεγονός μη αποδεκτό.
  12. Στις ΜΠΕ δεν υπάρχει διερεύνηση των πηγών πρώτων υλών και των χαρακτηριστικών τους. Και οι δύο μονάδες θα χρειαστούν  10.000 tn/yr wood chips, αλλά δεν έχει καμία έρευνα αγοράς και αποστάσεων και υποκρύπτεται και η πιθανότητα εισαγωγής από το εξωτερικό, όπως δηλώνει και η ΜΠΕ. Η έλλειψη αυτή επιβεβαιώνει την ασάφεια και την ελλειματικότητα του σχεδιασμού των μονάδων.
  13. Δεν υπάρχει κανένα σχεδιασμός για τις προσβάσεις στις μονάδες και τα οδικά φορτία που θα προκαλούν η μεταφορά πρώτων υλών και αποβλήτων.
  14. Δεν έχει ληφθεί υπόψη στις ΜΠΕ η όδευση της νέας ΕΟ Θέρμης – Γαλάτιστας (τμήμα της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, Ανατολική Εξωτερική Περιφερειακή) που διέρχεται από την περιοχή εγκατάστασης των μονάδων.
  15. Η ανοιχτή αποθήκευση της βιομάζας εγκυμονεί κινδύνους διασποράς μικροσωματιδίων στην άμεση περιοχή των έργων, που σημειώνουμε ότι είναι γη υψηλής παραγωγικότητας και έχει πολλές καλλιέργειες βρώσιμων λαχανικών.
  16. Έχει λήξει η άδεια διασύνδεσης με τη ΔΕΔΔΗΕ
  17. Το διαθέσιμο εμβαδόν των μονάδων (4600 τμ με βιομηχανική κάλυψη 1600 τμ) είναι ανεπαρκές για κινήσεις βαρέων οχημάτων, προμήθεια πρώτων υλών, διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων και σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου.
  18. Στις ΜΠΕ περιγράφεται μη νόμιμη μέθοδος αποθήκευσης των ΑΕΚΚ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κατά τη φάση κατασκευής εκτός των αγροτεμαχίων.
  19. Σε διαφορετικά σημεία της μελέτης αναφέρονται λανθασμένα ύψη για τις μονάδες, ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 5 μέτρα ενώ σε άλλα σημεία είναι σαφές ότι ο εξοπλισμός ανέρχεται στα 11,50 μέτρα.
  20. Τέλος  υπάρχουν ασάφειες μεταξύ των εγγράφων για τις αποστάσεις από τους οικισμούς, που σε καμία περίπτωση δεν είναι πάνω από 550 και 650 μέτρα για τις δύο μονάδες, ενώ οι κατοικίες βρίσκονται σε πολύ μικρότερη απόσταση.

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα και δυνατότητα βελτίωσης των δύο ΜΠΕ και οι μονάδες, όπως περιγράφοντα,ι δεν είναι ασφαλείς για το περιβάλλον και τις κοντινές χρήσεις. Επιπλέον η ασάφεια των βιομηχανικών references της τεχνολογίας μας δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς.

Οι σύμβουλοι της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ τοποθετήθηκαν αρνητικά για τις δύο ΜΠΕ στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου η διοίκηση του δήμου τοποθετήθηκε θετικά με επιμέρους τροποποιήσεις στις ΜΠΕ. Η μεσοβέζικη πρόταση της δημοτικής αρχής κατά το Δημοτικό Συμβούλιο και η αλλαγή της απόφασης της επιτροπής Ποιότητας Ζωής, να επιστραφούν οι ΜΠΕ για διορθώσεις, δεν καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα του δήμου και των πολιτών. Προφανώς ούτε τα αγροτεμάχια πρόκειται να αλλάξουν ούτε και η τεχνολογία του οίκου παραγωγής των μονάδων. Παράλληλα εγκυμονεί ο κίνδυνος να προχωρήσει η γνωμοδότηση στην Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, όπου πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι στην άρνησή μας.

Εξάλλου και η Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών είχε αρνητική γνωμοδότηση και για τις δύο μονάδες, όπου επισημάνθηκε, πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν είχε γίνει καμία ενημέρωση και διαβούλευση με τους κατοίκους.

Η πρότασή μας παραμένει σταθερή και είναι η απόρριψη των δύο ΜΠΕ εφόσον δεν καλύπτουν τις θεσμικές προβλέψεις και δημιουργείται κίνδυνος για την ασφάλεια των μονάδων, το περιβάλλον και την τοπική ανάπτυξη. Αυτή η θέση πρέπει να παρουσιαστεί από το Δήμο και τους κατοίκους και στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, που θα συνεδριάσει με τα σχετικά θέματα».                                                                                     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου