Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Συμμετοχή των πολιτών ζητά η «Παρέμβαση Πολιτών» για τον προϋπολογισμό


Την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη σύνταξη του προϋπολογισμού του δήμου Θέρμης για το 2015 ζητά η «Παρέμβαση Πολιτών» και προτείνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υλοποιηθεί ο συμμετοχικός προϋπολογισμός.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ενόψει της συζήτησής στο Δήμο Θέρμης για τον προϋπολογισμό του 2015 και για να αποκτήσουν ουσία οι προεκλογικές δεσμεύσεις, για σεβασμό στον πολίτη και δήμο κινηματικό που θα διεκδικεί και δεν θα κουκουλώνει τα προβλήματα, καταθέτουμε την πρότασή μας για το πως πρέπει να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του δήμου για το επόμενο έτος.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προτείνει : Συμμετοχικός Προϋπολογισμός 2015

Όσον αφορά στη διαδικασία, στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού πρέπει να συγκαλούνται λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε Κοινότητα, όπου οι πολίτες και οι κοινωνικοί φορείς συμμετέχοντας ΑΜΕΣΑ, θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το ποιες είναι οι προτεραιότητες για τα χωριά τους.

Στη συνέχεια η οικονομική επιτροπή του Δήμου θα συντάσσει τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, ενσωματώνοντας -κατά το δυνατόν- τις προτάσεις των πολιτών με βάση τις αρχές της ισόρροπης ανάπτυξης και της αποκέντρωσης. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο προϋπολογισμός θα είναι πραγματικά συμμετοχικός και θα αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο, η διοίκηση του Δήμου οφείλει να ξεκαθαρίζει με σαφήνεια στους πολίτες ποιές είναι οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου σε σχέση με τις ανάγκες, δηλαδή τα έργα υποδομής και τις υπηρεσίες. Για να έχουν μέτρο οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς στις προτάσεις τους. Αλλά και για να αντιληφθεί ο κόσμος, στις πραγματικές τους διαστάσεις, ποιές είναι οι συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στη λειτουργία του Δήμου. Πως δηλαδή περιορίστηκε η -έτσι κι αλλιώς μικρή- χρηματοδότηση στο 1/3 και μηδενίστηκαν τα κονδύλια για την κατασκευή έργων (με πιο τρανταχτό το παράδειγμα της σχολικής στέγης).

Έτσι οι πολίτες θα αποκτήσουν πραγματική εικόνα της αυτοδιοίκησης και της διάστασης των προβλημάτων και θα συμμετέχουν ενεργά. Από την άλλη πλευρά και η διοίκηση του Δήμου δεν θα πρέπει να παραιτείται αυτοβούλως της προσπάθειας διεκδίκησης των αναγκαίων πόρων, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

Η δική μας άποψη είναι ότι τα αναγκαία έργα και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες πρέπει να εντάσσονται στον προϋπολογισμό, όχι ως ευχολόγια, αλλά ως στόχοι προς διεκδίκηση. Για να είναι αποτελεσματική μια τέτοια προσπάθεια απαιτείται η συστράτευση των πολιτών, που όντας ενημερωμένοι και πεισμένοι για την αναγκαιότητά τους, θα διεκδικούν την υλοποίησή τους, αφού και οι ίδιοι θα έχουν ουσιαστική συμμετοχή στον προγραμματισμό τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου