Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Αναβιώνει το έθιμο των κάστανων στο Λειβάδι


Εθελοντές για να μαζέψουν το σαββατοκύριακο κάστανα, τα οποία θα διατεθούν στην ετήσια γιορτή κάστανου ζητά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 σκοπεύουμε να αναβιώσουμε το έθιμο του μαζέματος των καστάνων, όπως γινόταν από τους γονείς και τους παππούδες μας. Τα κάστανα θα διατεθούν στη γιορτή του καστάνου που θα οργανωθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών στις αρχές Νοεμβρίου στην πλατεία του χωριού. 

Οι εθελοντές θα συγκεντρωθούν στο κοινοτικό καφενείο «Τα Πλατάνια» στις 9:30 έως 10:00. Η αναχώρηση θα γίνει ομαδικά στις 10:00 με προορισμό την τοποθεσία «Φτέρη», σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πλατεία του Λειβαδίου. Η επιστροφή θα γίνει γύρω στις 14:00. Όσοι δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο μπορούν να έρθουν στο χωριό με λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Αυτό ξεκινάει στις 8:00 από τον τερματικό σταθμό ΙΚΕΑ και φθάνει στο χωριό στις 9:15. Το απογευματινό αναχωρεί από το χωριό στις 16:15 και το βραδινό στις 21:15.

Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με κατάλληλα ρούχα ορειβασίας, παπούτσια, καπέλο ή σκούφο και γάντια και να έχουν μαζί τους έναν σάκο, ένα μικρό καλάθι ή έναν κουβά και καμιά καστανόβεργα. Θα πρέπει, επίσης, να έχουν μαζί τους νερό και τροφή για πρόγευμα και γεύμα. Χρήσιμες θα είναι ακόμη φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες και ραδιοκασετόφωνα.

Ευπρόσδεκτα είναι άτομα όλων των ηλικιών, μόνα ή με τις οικογένειές τους, αρκεί να αντέχουν στις χειρονακτικές εργασίες. Πιστεύουμε πως θα περάσουμε ευχάριστα με αφηγήσεις ιστοριών, ανέκδοτα και τραγούδια του χωριού, όπως γινόταν τον παλιό καλόν καιρό!
Την ίδια εκδρομή/δραστηριότητα θα επαναλάβουμε και το επόμενο Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίου, αλλά σε διαφορετικές τοποθεσίες, στις «Βουλγάροι» ή στα «Αμπέλια».
 
Παρακαλούμε τους κτηνοτρόφους την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο των ημερομηνιών αυτών να βοσκήσουν τα αιγοπρόβατά τους σε άλλες τοποθεσίες, για να μην αναγκαστούμε να μαζέψουμε τα «απομεινάδια»!

Θα περιμένουμε με χαρά τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου τις ημέρες αυτές στο Λειβάδι.

Το ΔΣ του Συλλόγου
Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες: Βασίλης Μανωλάκας
Mail: vasilismanolakas@yahoo.gr
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου