Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Δημοτικό σχολείο στο Πλαγιάρι ζητά η «Παρέμβαση Πολιτών»


Την ένταξη της κατασκευής δημοτικού σχολείου στο Πλαγιάρι στον προϋπολογισμό του 2015 ζητά με ανακοίνωσή της η «Παρέμβαση Πολιτών», που κατακρίνει και την επιλογή του δήμου στο θέμα του νηπιαγωγείου και της μετεγκατάστασής του.

Η ανακοίνωση της «Παρέμβασης Πολιτών» αναφέρει:

«Η σχολική στέγη απασχόλησε ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο. Ειδική εκδήλωση του συλλόγου γονέων στο Πλαγιάρι, με τους υποψήφιους Δημάρχους, είχε για θέμα το κτιριακό πρόβλημα.

Για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ η σχολική στέγη πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα του δήμου, γιατί ανήκει στους τομείς που αφορούν την κοινωνία και τους πολίτες. Εκεί πρέπει να στραφεί ο δήμος στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Το θέμα αφορά τα παιδιά μας, την παιδεία και το μέλλον τους, τι άλλο επιχείρημα χρειάζεται;

Η σχολική στέγη αποτελεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο πρόβλημα στο δήμο Θέρμης, με μεγάλη ευθύνη διαχρονικά στις κυβερνήσεις που δεν χρηματοδοτούν νέα σχολεία. Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν συμβιβαζόμαστε με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αγωνιζόμαστε να δημιουργηθούν σχολικά κτίρια με σύγχρονες προδιαγραφές και άρτιες υποδομές. Τα προκατασκευασμένα και τα λυόμενα δεν είναι λύση.

Το Πλαγιάρι αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Ένας δυναμικός οικισμός με πολλούς νέους κατοίκους και οικογένειες με μικρά παιδιά έχει μείνει τραγικά πίσω σε σχολικά κτίρια. Ένα Δημοτικό σχολείο και κανένα Γυμνάσιο ή Λύκειο στον οικισμό. Το 2ο Δημοτικό σχολείο συζητείται σχεδόν 15 χρόνια, χωρίς καμία πρόοδο.

Σήμερα στο σχολείο φοιτούν πάνω από 400 παιδιά σε 18 τμήματα δημοτικού και 1 νηπιαγωγείου, σε απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς πλήρεις εξόδους διαφυγής, με τους εκπαιδευτικούς να υπερβάλλουν εαυτό και το υπόγειο να είναι σε πλήρη χρήση, ακόμα και με τμήματα ένταξης. Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις αυτό τον Μάιο, παρά τις υποσχέσεις εδώ και τρία χρόνια ότι έστω από το Σεπτέμβρη (του 2012, του 2013, του 2014?) θα λειτουργήσει νηπιαγωγείο για να «ανασάνει» λίγο το κτίριο του Δημοτικού, καμία πρόοδος.

Η πρόταση του δήμου, για νηπιαγωγείο με προκατασκευασμένες αίθουσες, δεν αποτελεί λύση. Ίσως να αποτελούσε προσωρινή επιλογή, για μια χρονιά. Δεν μπορεί όμως να υπηρετήσει τις ανάγκες των νηπίων και έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια. Η επιλογή του δήμου καρκινοβατεί σε ένα κακώς επιλεγμένο και ακατάλληλο λόγω κλίσεων οικόπεδο αλλά και στο ότι δεν είναι τύπου βαριάς προκατασκευής. Οι γονείς με δημοψήφισμα είχαν τοποθετηθεί συντριπτικά κατά της ελαφριάς προκατασκευής.

Το Πλαγιάρι θέλει νέο Δημοτικό Σχολείο. Και το χρειάζεται άμεσα. Όπως χρειάζεται και προσδιορισμό χώρου και κατασκευή Γυμνασίου, για να μειωθούν οι προβληματικές και ακριβές μετακινήσεις μαθητών.

Στη συζήτηση του δήμου για τον Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 διαφωνήσαμε με την έλλειψη σχολικών υποδομών. Η δημοτική αρχή δεν ενέταξε το σχολείο του Πλαγιαρίου, ούτε ως στόχο διεκδίκησης στον Προϋπολογισμό του 2015. Αυτή είναι η συνέπεια με τις εκλογικές δεσμεύσεις της;
Στην προεκλογική περίοδο εντοπίσαμε την έλλειψη 14 σχολικών μονάδων (δύο έχουν σταματήσει εδώ και 4 χρόνια στη φάση κατασκευής !). Ο δήμος οφείλει να διεκδικήσει χρηματοδότηση για νέα σχολεία. Και να ενημερώσει τους κατοίκους ώστε να τους έχει συμπαραστάτες στη διεκδίκηση. Η έλλειψη χρηματοδοτήσεων για δημόσια σχολεία δεν είναι διαχειριστικό πρόβλημα, είναι πολιτική επιλογή. Και ο δήμος οφείλει να αντιπολιτεύεται τις πολιτικές που υποβαθμίζουν τον τόπο μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου