Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Λαϊκή Συσπείρωση: «Δημόσιο φορέα σχολικής μεταφοράς»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Θέρμης σε ανακοίνωσή της εξάγει τα συμπεράσματα από την κινητοποίηση για τις σχολικές μεταφορές και εμμένει στο πάγιο αίτημά της για δημιουργία δημόσιου φορέα σχολικής μεταφοράς.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά από πολυήμερες κινητοποιήσεις, γονέων, μαθητών και  εκπαιδευτικών του νομού Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θέρμης, που είχαν οργανώσει κινητοποίηση την Παρασκευή το πρωί στην Έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοινώθηκε χτες, από τους υπεύθυνους της Περιφέρειας , ότι δόθηκε λύση στο πρόβλημα της πληρωμής των ιδιοκτητών λεωφορείων για τις απλήρωτες οφειλές του προηγούμενου διαστήματος και η υπόσχεση ότι από τη Δευτέρα θα υπάρξουν δρομολόγια τουλάχιστο για τις διαδρομές που είχαν ενταχθεί αρχικά στον διαγωνισμό, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν λύσεις και για τα υπόλοιπα δρομολόγια. 

Αν και αυτό το γεγονός, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις (στην Αττική π.χ. το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει), ανακουφίζει τους γονείς και τους μαθητές του δήμου μας και του Νομού μας, αν και δείχνει τη δύναμη του μαζικού αγώνα, δεν πρέπει να υπάρχει κανείς εφησυχασμός.

Χρόνια  τώρα, κάθε χρόνο για σχεδόν μια δεκαετία, η μεταφορά των μαθητών καταταλαιπωρεί, γονείς και μαθητές, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, προκαλεί απώλειες διδακτικών ωρών, προσθέτοντας ακόμα ένα ακόμη κομμάτι στο ψηφιδωτό της παιδείας των ταξικών φραγμών, των ελλείψεων σε υποδομές και σε προσωπικό, των φροντιστηρίων, των δεξιοτήτων, των βαρών στις λαϊκές οικογένειες και των δυσοίωνων προοπτικών για το μέλλον των νέων παιδιών.

Χρόνια  τώρα γονείς και μαθητές γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού από τους διαχειριστές του κρατικού μηχανισμού σε κάθε επίπεδο (κυβερνήσεις, νομαρχίες, περιφέρειες, δήμοι), που τάχα ενδιαφέρονται και ρίχνουν την ευθύνη για την ταλαιπωρία ο ένας στον άλλο. Χρόνια τώρα γίνονται μπαλάκι στο παιχνίδι των παζαριών με τους ιδιώτες μεταφορείς.

Που εξάλλου στηρίζουν, ανοιχτά η συγκαλυμμένα, αυτά που αποτελούν τις βασικές αιτίες της ταλαιπωρίας εξακολουθούν να παραμένουν. Το γεγονός δηλαδή ότι η σχολική μεταφορά παραμένει στα χέρια των εμπόρων μεταφορέων. Τη στόχευση που χρόνια τώρα προωθούν, οι κυβερνήσεις και είναι να μεταφερθούν το οικονομικό βάρος και η ευθύνη της μεταφοράς στους γονείς. 

Αρα και η πιθανότητα να βρούμε το πρόβλημα μπροστά μας σχετικά σύντομα είναι σημαντική.
Η μόνη προοπτική που μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία δημόσιου φορέα σχολικής μεταφοράς, με δικό του σύγχρονο στόλο, με προσωπικό (οδηγούς συνοδούς κλπ), με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς ευρώ από την τσέπη των γονέων, χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτών.

Αυτή η πρόταση πρέπει να γίνει σημαία του μαθητικού του γονεϊκού του εκπαιδευτικού κινήματος. Ως συστατικό μια ευρύτερης πάλης για την παιδεία των λαϊκών αναγκών, για την κοινωνία των λαϊκών αναγκών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου